• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je u formi, a ko nije - vreli jun za "orlove"

Autor mondo.rs

Najveći deo reprezentativaca Srbije će na okupljanje pred mečeve sa Ukrajinom i Litvanijom doći u odličnoj formi, a svakako najviše raduju sezone Tadića, Kostića i Jovića. "Podvlačimo crtu" o sezonama "orlova".

 Ko je u formi, a ko nije - vreli jun za "orlove" Izvor: MN PRESS

Kalendar FIFA i UEFA često je nemilosrdan prema fudbalerima.

Iako su taman završene iscrpljujuće sezone u domaćim prvenstvima, kupovima i međunarodnim takmičenjima, nema potpunog opuštanja za igrače jer su u planu i programu reprezentativne obaveze, ovoga puta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Nikada nije idealan scenario kada su to presudni mečevi, kao što je to Srbiji sa Ukrajinom (7. jun) i Litvanijom (10. jun), ali od toga se ne može pobeći...

/POZITIVNI I NEGATIVNI UTISCI POSLE PORTUGALA I NEMAČKE/

Fudbaleri koje će Mladen Krstajić uskoro "okupiti" u Staroj Pazovi tako će imati svega nekoliko dana odmora posle klupskih sezona, ali će potom iz opuštenije faze morati da uđu u takmičarski ritam zarad uspeha "orlova" u kvalifikacijama u kojima smo (pre)često kiksali.

Selektor je u "Kući fudbala" saopštio spisak od 26 igrača na koje će računati za Ukrajince i Litvance, ali je sam kazao da će možda u slučaju povreda biti i "dopozivanja".

Sa spiska je definitivno "otpao" Nemanja Matić, zbog obnovljene povrede, što će biti veliki hendikep za Srbiju, mada se može reći da je nova generacija "orlova" možda i naučila već da igra bez njega jer je bio starter na tek dve utakmice od Svetskog prvenstva u Rusiji.

Za sada Mladenu Krstajiću niko od pozvanih nije "prijavio" povredu ili neki drugi razlog za izostanak sa spiska, a "sveža krv" na spisku je Aleksandar Katai.

Momak iz Srbobrana je dobro "ušao" u sezonu u MLS, koja će biti u jeku u vreme kvalifikacija za EURO2020, tako da je Krstajić procenio da bi njegova takmičarska forma mogla da bude potrebna Srbiji u junskim utakmicama.

A u kakvoj su formi ostali reprezentativci? Podelili smo ih u četiri kategorije...

IMALI SU SAVRŠENE SEZONE, ONI SU NA VRHUNCU FORME...

Izvor: MN PRESS

Tri imena se posebno izdvajaju i nadamo se da su ostavili još malo "baruta" za reprezentaciju Srbije nakon sjajnih klupskih sezona.

To je pre svih Dušan Tadić koji je sa Ajaksom osvojio "duplu krunu" u Holandiji, i došao do polufinala Lige šampiona, beleživši najbolji učinak u karijeri, čak često igrajući i na poziciji "lažne devetke" na kojoj do saradnje sa Erikom ten Hagom - nije imao priliku.

Tadić je postigao 38 golova i asistirao za još 24 svojih saigrača iz Ajaksa, a videćemo da li će velika "potrošnja" na njega ostaviti posledice.

Delovao je nešto umornije u završnici sezone, ali je dobro poznato da je njegovo telo na sjajnom nivou, dok je sam istakao da se nikad bolje nije osećao jer mu je mnogo pomogla zimska pauza koju je imao u Holandiji.

Osim njega, na okupljanje reprezentacije u "top" formi dolazi i dvojac iz Ajntrahta - Filip Kostić i Luka Jović. 

Kostić je čitave sezone igrao levog beka u formaciji sa tri štopera "pozadi", zabeležio je 10 golova i 13 asistencija, dok je Jović "eksplodirao" i bio strelac 27 pogodaka, dok je zabeležio asistenciju u još sedam situacija.

Važno za njih dvojicu je što će, poput svih naših igrača iz Bundes lige, raditi sa klubovima do okupljanja sa reprezentacijom.

Tako je Jović sa Frankfurtom ovog popodneva zaigrao u Aziji protiv Volfsburga i postigao gol samo pet minuta po ulasku u igru, a videćemo da li će protiv Ukrajine i Litvanije dobiti šansu da se dokaže i u dresu Srbije. Već jeste protiv Nemačke...

IMALI SU VEOMA DOBRE SEZONE U KLUBOVIMA


Ogromna većina igrača sa spiska Mladena Krstajića bila je redovna u svojim klubovima, a možda se najviše u tome ističu defanzivci.

Tu smo možda najviše "kuburili" sa minutažama u prethodnim godinama, međutim ovoga puta sva tri naša golmana su imala dobre sezone, možda najviše Predrag Rajković koji je ubedljivo osvojio titulu sa Makabijem - pritom primivši tek 24 gola.

Marko Dmitrović je prevazišao povredu i na kraju sezone bio ubedljiv sa Eibarom, a s obzirom na prikazano u prethodnom periodu na golu Srbije bilo bi iznenađenje ukoliko bi izgubio mesto startera, no svakako je zdrava konkurencija u vidu Rajkovića, čak i golmana surduličnog Radnika (Nikola Vasiljević) dobra vest na treninzima Srbije.

Solidne sezone u svojim klubovima imali su i ostali defanzivci.

Antonio Rukavina je standardan u Astani, sada igra i u šampionatu Kazahstana, Nemanja R. Miletić se definitivno premestio uz desnu aut-liniju i pomogao je Partizanu da osvoji Kup, kao što je to uradio i Filip Mladenović u dresu Lehije, uz čak devet asistencija u sezoni.

Aleksandar Kolarov je odigrao dobru sezonu u Romi, uprkos prolemima sa navijačima, kao i Stefan Mitrović - kao kapiten Strazbura, odnosno Uroš Spajić nezamenljiv u Krasnodaru.

Nikola Milenković je jedan od najboljih igrača Fiorentine ove sezone, ali njihov problem je timska forma pošto je ekipa bez pobede čak 13 utakmica, čak je u pitanje doveden i opstanak u Seriji A. "Bleki" se cele sezone "šalta" od desnog beka do štopera, ali mu to nije smetalo naročito da na vrhunskom nivou obavlja svoje defanzivne zadatke, dok je postigao i tri gola.

Iz veznog reda bi trebalo spomenuti Nemanju Maksimovića, kome je sa Hetafeom izmakla Liga šampiona, odnosno Adema Ljajića koji je igrao vrlo dobro za Bešiktaš ove sezone.

U dobroj formi na okupljanje reprezentacije dolazi i Mijat Gaćinović koji je s Ajntrahtom dobijao sve veću i veću šansu, i imao čak sedam asistencija u Ligi Evrope, dok je mali problem povreda Darka Lazovića koji je odigrao standardno za Đenovu u Seriji A.

Njega zbog manjih problema sa mišićem nije bilo na prethodna tri meča "grifona", ali se nadamo da će biti sve u redu s njim jer se protiv Nemačke i Portugala pokazao kao važna karika.

POČELI SU DA DIŽU FORMU U FINIŠU SEZONE


Važna vest za selektora Mladena Krstajića jeste to što je Sergej Milinković-Savić u potpunosti povratio samopouzdanje, pa je od "mršavog" početka sezone u Laciju na kraju izabran čak i za najboljeg veznog fudbalera Serije A.

Visoki vezista je postigao gol za trofej Kupa Italije i odmah "alarmirao" Juventus koji želi da ga dovede u Torino, dok u istom gradu sve bolje igra još jedan "orao".

Saša Lukić je pružao odlične partije za Srbiju u Ligi nacija dok je to bilo ignorisano u Torinu, ali je i njegova uloga ovog proleća kod "bikova" sve veća, čak je postigao i pogodak protiv Juventusa, s tim da to nije bilo dovoljno za pobedu.

Veću minutažu ima i godinu dana stariji Miloš Veljković, koji je zimus izgubio mesto startera u Verderu, ali ga je polako vraćao i stavio Mladena Krstajića na "slatke muke".

Uz njih možemo spomenuti i Aleksandra Prijovića, koji se mučio s formom u Saudijskoj Arabiji posle napuštanja PAOK-a, međutim pet golova na prethodne tri utakmice za Itihad govore da je srpski napadač na pragu boljih dana...

Krstajiću nije smetalo što Prijović igra van Evrope, kao što nije ni u slučaju njegovog imenjaka Aleksandra Kataija, koji je dobro počeo sezonu sa Čikagom.

NE MOŽEMO DA KAŽEMO DA SU U DOBROJ FORMI...

Izvor: MN PRESS

Nisu svi srpski fudbaleri ove sezone imali sreće.

To je najbolje na svojoj koži osetio Nemanja Radonjić koji je fantastično počeo godinu u Crvenoj zvezdi, postigao četiri gola u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali se potom preselio u Olimpik iz Marseja gde nije imao značajniju ulogu.

Radonjić je u Ligi 1 prikupio 17 nastupa, doduše svega 672 minuta, nešto više u aprilu, ali bez učinka u vidu golova ili asistencija...

Utisak je da bi tokom letnjeg prelaznog roka mogao da promeni sredinu, kako bi se vratio na prethodnu formu iz Crvene zvezde, ujedno ostao i konkurentan za reprezentaciju Srbije, dok je slična situacija i sa dvojicom igrača iz Benfike.

Andrija Živković je odigrao 30 mečeva i asistirao za sedam pogodaka, ali je bez minuta od marta pošto klub ne računa više na njega, tako da se ne može reći da u "top" formi dolazi na okupljanje reprezentacije, iako je njegov doprinos u Ligi nacija bio veliki, dok će biti interesantno videti da li će biti na spisku mlade reprezentacije za EURO.

Na kraju je odigrao 33 utakmice, osvojio novi šampionski pehar, međutim ovo je njegova verovatno poslednja sezona u Lisabonu pošto ga "merka" Bešiktaš. S obzirom na dolazak mlađih snaga u Benfici, to bi bila i dobra odluka.

SPISAK I FORMA "ORLOVA" PRED UTAKMICE SA UKRAJINOM I LITVANIJOM

Izvor: MN PRESS

GOLMANI

Marko Dmitrović (Eibar) - 24 utakmice, 30 primljenih golova
Predrag Rajković (Makabi) - 43 utakmice, 24 primljena gola
Nikola Vasiljević (Radnik) - 35 utakmica, 35 primljenih golova

ODBRANA

Nikola Milenković (Fiorentina) - 37 utakmica, 3 gola
Miloš Veljković (Verder) - 27 utakmica, 1 gol
Uroš Spajić (Krasnodar) - 38 utakmica, 2 asistencije
Stefan Mitrović (Strazbur) - 38 utakmica
Aleksandar Kolarov (Roma) - 42 utakmice, 9 golova, 2 asistencije
Filip Mladenović (Lehija) - 41 utakmica, 3 gola, 9 asistencija
Nemanja Miletić (Partizan) - 41 utakmica, 5 golova i 3 asistencije
Antonio Rukavina (Astana) - 28 utakmica, 1 asistencija

VEZNI RED

Ljubomir Fejsa (Benfika) - 33 utakmice
Sergej Milinković-Savić (Lacio) - 41 utakmica, 7 golova, 4 asistencije
Nemanja Maksimović (Hetafe) - 40 utakmica, 1 gol, 1 asistencija
Saša Lukić (Torino) - 26 utakmica, 1 gol, 1 asistencija
Andrija Živković (Benfika) - 30 utakmica, 7 asistencija
Darko Lazović (Đenova) - 34 utakmice, 3 gola, 4 asistencije
Filip Kostić (Frankfurt) - 46 utakmica, 10 golova, 13 asistencija
Mijat Gaćinović (Frankfurt) - 45 utakmica, 2 gola, 9 asistencija
Nemanja Radonjić (Marsej) - 30 utakmica, 4 gola, 1 asistencija
Adem Ljajić (Bešiktaš) - 32 utakmice, 9 golova, 12 asistencija
Aleksandar Katai (Čikago) - 11 utakmica, 3 gola, 4 asistencije

NAPAD

Dušan Tadić (Ajaks) - 56 utakmica, 38 golova, 24 asistencije
Aleksandar Mitrović (Fulam) - 39 mečeva, 11 golova, tri asistencije
Aleksandar Prijović (PAOK/Itihad) - 42 utakmice, 29 golova, 2 asistencije
Luka Jović (Ajntraht) - 48 utakmica, 27 golova, 7 asistencija

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC