Prognoza izbora za EP: Jačanje evroskeptika

Autor:

Sve prognoze očekuju rast desne evroskeptične koalicije koju predvodi Mateo Salvini

0
A- A A+
Evropski parlament Foto: Beta/AP Photo/Francisco Seco

Prema predviđanjima većine evropskih medija, Evropski savez naroda i nacija, desna evroskeptična koalicija koja je osnovana na inicijativu lidera italijanske "Lige", Matea Salvinija, mogla bi da se opasno približi tradicionalnim evropskim partijama po broju poslanika u Evropskom parlamentu.

Projekcije portala Jurop elects pred evropske izbore koji su počeli 23. maja i završavaju se sutra, pokazuju da će ta koalicija, u kojoj su i Nacionalni front Marin Le Pen i Alternativa za Njemačku, sa trenutnih 37 skočiti na 82 poslanika, prenosi Tanjug.

Sve desne populističke stranke, koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mjesta u parlamentu koji čini 751 poslanik. 

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje budu najbrojnije.

Najnovije procjene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mjesta ostati najmnogobrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Za njom dolaze Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postojećeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mjesta u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Istovremeno očekuje se jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar parlamenta.

Ostale vijesti