Ovako vam telo poručuje da mu fale važni vitamini

Autor:

Evo kako da znate da li vam nedostaje nekih važnih nutrijenata, kad ne možete krv da vadite svaki čas.

Ovako vam telo poručuje da mu fale važni vitamini Foto: Guliver/Getty Images/KristinaJovanovic

Trudite se da jedete kako treba, da sačuvate zdravlje, da spavate dovoljno… Koristite čak i neke od onih aplikacija koje služe da vam nabiju osećaj krivice koji će vas naterati da se parkirate malo dalje od posla, ili da izađete iz autobusa koju stanicu ranije i tako prepešačite "preporučenih" 10.000 koraka dnevno. Ali, zdravlje nije baš uvek "lako merljiva" kategorija. Recimo, kako da znate da li vam nedostaje nekih važnih nutrijenata, kad ne možete krv da vadite svaki čas?

Pa, telo vam šalje signale, samo treba da znate na šta da obratite pažnju. Nedostatak važnih vitamina i minerala pokazaće se na koži, kosi, u vašem raspoloženju. A ovaj problem češći je nego što možda pretpostavljate. Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da više od 10 odsto populacije ima značajan deficit vitamina B6 na primer, dok 8 odsto populacije ne unosi dovoljno vitamina D. Ako mislite da je deficit vitamina C problem koji su imali samo mornari u davna vremena, grdno se varate. Svaka dvadeseta osoba starija od 6 godina u Americi ima manjak ovog važnog vitamina.

Evo kako vam telo poručuje da mu nešto važno nedostaje:

Problemi sa kosom i kožom glave

Rano ste dobili prve sede? Ako u vašoj porodici nije bilo onih koji su osedeli u dvadesetim godinama, ili čak i ranije, možda se prve sede kod vas pojavljuju jer vam nedostaje bakar. S druge strane, ako vam je kosa krta i lako se lomi, to može biti jedan od simptoma anemije koju izaziva manjak gvožđa. Krta, slaba kosa često je posledica i nedostatka vitamina B grupe, ako što su biotim ili folata (folne kiseline). Na kraju, ako imate problema sa kožom glave, ako vas muči perut, ili vas koža glave svrbi bez očiglednog razloga, moguće je da vam nedostaju vitamini A ili C, ili omega-masne kiseline. Sve to pomaže lučenje prirodnih ulja koja hidriraju kožu glave.

Dobri izvori bakra su pečurke i ostrige, gvožđa ima u govedini, mahunarkama, sočivu, spanaću, a zdravim mastima bogati su masna riba, orašasti plodovi, lan…

Ranice u ustima

Ako vam često pucaju uglovi usana, ili vam se pojavljuju male ranice u ustima, a nemate neko sistemsko oboljenje, uzrok tome može biti manjak vitamina B12.

Pojačajte unos crvenog mesa, jaja, žitarica celovitog zrna i kvasca.

Neobjašnjivi umor

Umor može izazvati mnogo toga, ali ako ne postoji očigledan uzrok, ako spavate dovoljno i imate zdrave životne navike, iza tog neobjašnjivog umora možda stoji manjak kalijuma. Manjak kalijuma često se javlja kao posledica određenih hroničnih stanja, kakve su recimo bolesti bubrega, ali i nekih akutnih zdravstvenih problema, recimo povraćanja ili dijareje. Umor može izazvati i nedostatak vitamina D. Na kraju, ako je umor praćen i smanjenjem apetita, mučninim i povraćanjem ili opštom slabošću organizma, verovatno bi trebalo da unosite više magnezijuma.

Dobri izvori kalijuma su banane, integralne žitarice, mleko, pasulj… Vitamina D ima u jogurtu i mleku, sardinama, a magnezijumom su bogati bademi, kikiriki, spanać…

Crvene sitne bubuljice na zadnjoj strani nadlaktica

Ako generalno nemate problema sa kožom, ali vas muče sitne crvene bubuljičice na nadlakticama, možda je uzrok tome manjak vitamina A i cinka.

Dobri izvori vitamina A su slatki krompir i drugo žuto povrće, jaja, mleko… a cinka ima u mleku, spanaću, grašku, suncokretovom semenu, pasulju. 

Ostale vijesti