Oduzeto 1.400 lažnih ''Nokija'' telefona

Autor:

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u Carinskoj ispostavi Sarajevo oduzeli su 1.400 mobilnih telefona iz Kine, falsifikate "Nokije", procijenjene vrijednosti oko 100.000 KM.

1
A- A A+
Asha, Asha 501, Nokia Asha Foto: Promo / Nokia

Telefoni, koji izgledom asociraju na robnu marku mobilnih telefona "Nokija", oduzeti su zbog povrede intelektualnog vlasništva i povrede žiga, saopšteno je iz UIO BiH.

Roba je privremeno zadržana pod carinskim nadzorom, te se vodi propisani postupak preduzimanja carinskih mjera zaštite intelektualne svojine u skladu sa odredbama Zakona o žigu i Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga.

Iz UIO napominju da se prilikom uvoza, izvoza ili tranzita robe štite prava intelektualne svojine - žig, autorsko i srodna prava, industrijski dizajn, patent i porijeklo ili geografska oznaka.

Carinski organi su nadležni da, u slučajevima sumnje da je došlo do povrede prava intelektualne svojine, prekinu carinski postupak sve do okončanja postupka kojim se povreda prava utvrđuje.

Drugim riječima, ukoliko carinski organi posumnjaju da određena roba koja se uvozi u BiH predstavlja falsifikat poznatih svjetskih marki, imaju pravo takvu robu zadržati, a od nosilaca prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu o tome da li je riječ o falsifikatu ili nije.

Ukoliko se utvrdi da postoji osnova sumnje da roba predstavlja falsifikat neke od poznatih svjetskih marki koje su zaštićene i u BiH, UIO robu zadržava do okončanja postupka pred nadležnim sudom i donošenja pravosnažne sudske odluke.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni

Tagovi:

Ostale vijesti