Narodnjaci prvi, pobjeda Le Penove u Francuskoj!

Autor:

Prvi rezultati četvorodnevnih izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropska narodnjačka partija osvojila 173 mesta u parlamentu, a socijalisti 147. U Francuskoj najviše glasova osvojila desničarska stranka Marin Le Pen...

Narodnjaci prvi, pobjeda Le Penove u Francuskoj! Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

U 21 od 28 zemalja Evropske unije danas su održani izbori za Evropski parlament.

Evropska narodnjačka partija (EPP) osvojila je 173 mesta u parlamentu dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve procene ukupnih rezultata izbora.

Na trećem mestu je Savez liberala i demokrata sa 102 poslanika a Zeleni su ostvarili dobar rezultat sa 71 poslanikom.

Evropski konzervativci i reformisti imaće 58 poslanika, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica plus partija za Brexit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

EP ima ukupno 751 mesto.

Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang izjavila je da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta. Sa druge strane, lider grupe Socijalista i Demokrata Udo Bulman kaže da je Evropska narodna partija izgubila političku moć.

Nezvanični podaci  pokazuju - u Nemačkoj značajan rezultat Zelenih, u Francuskoj najviše glasova desničarima - stranci Marin Le Pen, udarac za Ciprasa u Grčkoj, u Španiji pobeda socijalista, a u Austriji pobedio Sebastian Kurc...

Na izborima je oko 426 miliona ljudi iz EU biralo svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina. Mandati aktuelnih evroposlanika ističu 1. jula, a novoizabrani parlamentarci će stupiti na dužnost dan kasnije.

Danas je poslednji dan izbora za EP koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

...............................................

Slavlje Zelenih Foto: Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP Slavlje Zelenih

NEMAČKA - Vladajuće partije osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego pre pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija nemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Nemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Dešava se da te procene ne budu tačne.

Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus Marin Le Pen

FRANCUSKA - Desničarska stranka Nacionalni skup Marin Le Pen osvojila je većinu poslaničkih mesta na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, rezultati su anketa na biralištima.

Rezultati istraživanja agencije IFOR pokazuju da je ova stranka osvojila 24 odsto glasova, dok je partija predsednika Emanuela Makrona osvojili 22,5 odsto.

Prema istraživanju agencije Elabe, stranka Marin Le Pen imaće 24 mesta u Evropskom parlamentu, a Makronova partija Republika u pokretu 23.

Emanuel Makron neće menjati svoju politiku, uprkos tome što je njegova partija osvojila drugo mesto na izborima za Evropski parlament posle desničara Marin Le Pen, rekao je zvaničnik u kabinetu predsednika.

On kaže da su ovi rezultati razočaravajući, ali da to neće rezultirati promenama u reformama za koje se Vlada zalaže.

"Ovi rezultati su donekle razočaravajući, ali predsednik neće menjati svoju politiku", rekao je neimenovani zvaničnik.

Izvor: Youtube/CNews

GRČKA -Opoziciona partija Nova demokratija preuzela je vođstvo nad vladajućom Sirizom na izborima za Evropski parlament, rezultati su izlaznih anketa.

Prema istraživanjima na biralištima, konzervativci vode za oko devet odsto u odnosu na Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Procenjuje se da će ove rezultati izbora za Evropski parlament predstavljati udarac za Ciprasa koji se ove godine suočava sa parlamentarnim izborima.

Mandat Vlade Sirize ističe u oktobru, a analitičari ne očekuju da će Cipras raspisati vanredne izbore.

ŠPANIJA - Pobedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstrmno desna stranka Voks.

AUSTRIJA - Na izborima za EP, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. "U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.


Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala posle izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podneo je ostavku posle objavljivanja videa snimljenog pre dve godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamenu za donacije za stranku.

Ostale vijesti