Evropski izbori u Hrvatskoj - "pomak udesno"

Autor:

Prema prvim preliminarnim rezultatima, u Hrvatskoj je danas na izborima za Evropski parlament vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila pet, a SDP tri mandata.

0
A- A A+

hrvatska hrvati Foto: Tanjug/Hina/Damir Seničar

Nezavisna lista Mislava Kolakušića ima jedan mandat, Hrvatski suverenisti jedan, Živi zid jedan i Amsterdamska koalicija jedan. Nezavisni za Hrvatsku izgubili su jedan mandat koji su imali prema anketama objavljenima u 19 sati.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je večeras da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament glasao znatno veći broj birača u odnosu na izbore 2014. godine.

"Svakako imamo razloga da budemo zadovoljni", rekao je Pupovac, dodajući da ih je kampanja učinila vidljivim, te da imaju dobre osnove za novi početak stranke.

Govoreći o uspehu desnih ekstremnih stranaka na izborima, Pupovac kaže da je to rezultat promena u politici i u društvu u Hrvatskoj, gde leva politika slabi, a desna jača, prenose hrvatski mediji.

U štab SDSS-a donesena je torta na kojoj je traktor sa zastavama Hrvatske, EU i Srbije, sa sloganima "Rođeni jednaki" i "Europa je Evropa".

SDSS je prvi put samostalno izašao na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj.

Birališta su zatvorena u 19 sati.

Ostale vijesti