• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Vanredno julsko povećaje penzija

Autor SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.

 Penzioneri Izvor: arhiva, mondo.rs
Ilustracija
Izvor: arhiva, mondo.rs

  Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija Srpske.

"Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija", rekao je Višković tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića.

On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto.

Višković je naveo da su penzije u Srpskoj niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove.

"Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM i ona je na nivou od 42,5 odsto", pojasnio je Višković.

On napominje da se mora prihvatiti činjenica da, kada se uzme ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u Republici Srpskoj u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama preko 40.

Višković je istakao da je ponosan što se svim tim ljudima izašlo u susret i pomoglo, s obzirom na to da je riječ o jedinim primanjima kojima su izdržavali svoje porodice.

On je najavio da Srpska prvi put u svoj sistem uvodi model prema uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja.

"Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako ovoj kategoriji penzionera omogućimo i tu vrstu pomoći", naglasio je Višković.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pr

Evidentno je,ko je dobio penzij,dobio je.Mozda jos po neko a ostalim nista.

H

Hocemo li mi od 55 god.starosti a preko 23 radnog staza docekati i kada,penzije?

Zabole Me

Bas fino. Po njihovoj prici imamo najjace penzije u svijetu s'tim koliko radimo. Svaka čast 👍

Darko

4-5 km bravo za vladu

MILOŠ

@Darko ŠTA BI TI ČETRISTO PESTO

MONDO REPORTAŽE