"Crni Srbi" za Mondo: Mi smo kao eurokrem

Publika ih je upoznala kao "Crne Srbe", kolektiv koji je snimao humorističke YouTube klipove, na originalan način gradeći most između balkanskog i američkog mentaliteta.

"Crni Srbi" za Mondo: Mi smo kao eurokrem Foto: Promo/za mondo.ba

Izazvali su pravi zemljotres na regionalnoj hip-hop sceni kada su počeli redom da objavljuju bengere poput "Srbija Do Tokija", "Ballin Like Jokić", "Rintam" i "Kako hoćeš".

Stil muzike koju izvode nazivaju "svemirski pank", a dok čekamo njiho prvi album i nastup na EXIT festivalu, porazgovarali smo o konceptu benda, eurokremu, srpsko-američkom mentalitetu, ali i depresiji...

Kako je nastalo ime "Crni Srbi" ("Black Serbs")?

Kad malo razmislite o tome, shvatićete da taj naziv nema nikakvog smisla. Zato nam se i dopao. Spaja dvije stvari koje inače ne idu zajedno, ali mi smo ih ujedinili. Mi smo kao eurokrem.

Šta je tačno "svemirski pank"?

Žanr koji smo stvorili, fuzija pank-roka, elektronike i hip-hopa. Kao i svaka dobra muzika, glasna je, provokativna, klinci je obožavaju, a roditelji ne žele da je njihova djeca slušaju. Naš prvi album "Space Punk" izlazi 4. jula, a biće dostupan na svim poznatim platformama.

Izvor: YouTube/Black Serbs

Koja je najupečatljivija razlika između balkanskog i američkog mentaliteta?

Amerikanci su stalno u frci, stalno se negdje žuri, nešto mora... Balkanci su mnogo opušteniji i vode mirnije živote. U Americi sve mora sad i odmah. Osim toga, Amerikanci nemaju burek, a Srbi, nažalost, ne prave piletinu kao Amerikanci.

black serbs, crni srbi Foto: Promo/za mondo.ba

Šta je zajedničko mladim ljudima sa ova dva kraja planete koji vas slušaju?

Sudeći po onome što vidimo na internetu, mlađe generacije i u Americi i na Balkanu su dosta slične. Svi jednako vole odvratno glasnu muziku, sport, modu i Instagram.


Jedna vaša pjesma govori o depresiji i samoubistvima. Na koji način vi održavate mentalnu higijenu?


“Znam to nije lako” je naša pjesma posvećena Mariji Ćurčić (“Chocomuffin”), pravoj crnoj Srpkinji i našoj prijateljici koja se ubila prošle godine. Depresija i samoubistva su rastući problem posebno među mladima... Mi smo zahvalni što imamo priliku da stvaramo muziku koja slušaocima mijenja svijest o stvarima i pomaže im da preguraju probleme. Svako od nas ima svoj način da "očisti glavu". Crni Jovan meditira, Daveed Dacho vježba, Space Ca$h je vanzemaljac i on je uvijek dobro. Damn Bredi voli da igra i pleše, a Ludi Nikola se bavi vizuelnom umjetnošću.

Izvor: YouTube/Black Serbs

Šta nam spremate na EXIT festivalu?

Naš nastup nije koncert, nego jedno veoma intenzivno iskustvo. Ili ćete nas voljeti ili zamrziti. Nema između. Inspiracija su nam veliki umjetnici i bendovi poput The Prodigy, System of a down, Metallica, čak i Bitlsi. Dolaskom Space Ca$ha u bend zaokružili smo priču, pa sad imamo i bubnjeve i gitare. Očekujte neočekivano. Morate da vidite da biste povjerovali.

Ostale vijesti