Kada je vrijeme za vakcinu? Aplikacija zna!

U Sarajevu je danas predstavljena aplikacija "Moj kalendar imunizacije" koja je razvijena uz podršku UNICEF-a.

0
A- A A+
unicef, vakcine Foto: Dragana Božić, mondo.ba

Aplikacija je namijenjena roditeljima i starateljima kako bi im olakšala snalaženje u rasporedu imunizacije djeteta, ponudila informacije o vakcinama, bolestima protiv kojih se djeca vakcinišu, kao i najnovije naučne informacije o imunizaciji.

"Imajući u vidu da pojedini roditelji naprosto zaborave datum naredne vakcine koju dijete treba primiti, kao i to da ne postoji jedinstvensistem obavještavanja roditelja o sljedećem terminu za vakcinu, 'Moj kalendar imunizacije' prvenstveno služi da unaprijed najavi termin ili napomene, ukoliko se raspored zaboravi", rečeno je na predstavljanu aplikacije.

U FBiH 1030 oboljelih od morbila, u RS 37

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afshan Khan naglasila je značaj ove aplikacije, zbog dostupnosti informacija roditeljima.

"Veoma je važno da roditeljima budu dostupne sve informacije o vakcinaciji kako bi bili informisani i kako bi se povećalo njihovo povjerenje", rekla je Khan.

Aplikacija je u vlasništvu Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS, a može se preuzeti besplatno.

Ostale vijesti