Džaba ljubav ako se u ovome ne "poklapate"

Autor:

Ponekad ljubav nije dovoljna...

Džaba ljubav ako se u ovome ne "poklapate" Foto: Guliver/Getty Images/nd3000

Kada nešto nije kako treba u vezi, logično je da se zapitate da li treba da raskinete. Ali, ako ste i dalje zaljubljeni u svog partnera, onda je ovo pitanje veoma zbunjujuće.

Možete li istovremeno da volite nekoga i da razmišljate o raskidu? Svakako. Bez obzira na to koliko volite nekoga i koliko je ta osoba divna, možda jednostavno nije prava za vas.

Brojni su razlozi za to, a evo šta to može da "presudi" vezi, čak i ako među vama i dalje postoji ljubav.

Nema više "hemije"

Kada među vama nema "hemije", to znači da vas partner više ne privlači onako kako biste želeli. Ili možda više ne možete da postignete nivo intimnosti koji želite.

Ako među vama više nema takvih osećanja, možda treba da razmislite o raskidu. Svako zaslužuje pored sebe osobu sa kojom će pored ljubavi, osećati i "hemiju".

Partner ignoriše vaš sistem vrednosti

Ako partner ignoriše vaš sistem vrednosti i vi to stalno morate da potiskujete, ne možete da budete srećni.

Drugim rečima, ukoliko ostanak u vezi podrazumeva da treba da zanemarujete svoje potrebe, vreme je da napravite neku promenu. Možda treba više da cenite sebe i svoje ciljeve, potrebe, sistem vrednosti. Možda treba da razmislite i o raskidu.

Neko partnerovo ponašanje ne možete dugoročno da tolerišete 

Možda je partner neverovatan kada se trudi oko vas, ali je ponekad vreme provedeno sa njim/njom kao košmar. I nikad ne znate kakvo ponašanje da očekujete, tj. koja će se od te dve strane ličnosti pojaviti. Uz to, iscrpljeni ste od pokušaja da ga/je podržavate i da budete puni razumevanja, dok istovremeno pokušavate da zaštitite sebe od partnerovih loših navika.

Na primer, dok vi volite da sve bude uredno i složeno u kući/stanu, vaš partner nema naviku da stvari vraća na svoje mesto. Takve navike možete da tolerišete kraće vreme, ali kako vreme odmiče, sve više će vas nervirati. Zato razmislite da li partnerove navike koje vas nerviraju možete da tolerišete dugoročno ili je bolje da raskinete na vreme.

Ne osećate da ste partneru prioritet 

Zaslužujete da se osećate kao osoba koja je posebna za svog partnera. A ako se ne osećate tako, ako vi i veza niste prioritet partneru, vreme je da postavite sebi neka pitanja.

Da li ste srećni i prihvatate to što partneru nikada niste na prvom mestu? Koliko dugo možete da izdržite da budete na pri dnu njegove "liste" po važnosti?

Imate drugačije životne ciljeve

Čak i ako među vama postoji "hemija", delite slične vrednosti i interesovanja, to ne znači da je veza dobra za vas. Važno je da imate i zajedničke životne ciljeve i da želite iste stvari u životu.

Na primer, ako vi želite decu u budućnosti, a vaš partner/ka ne želi, moraćete da odlučite koliko vam je važno da imate decu. Drugim rečima, morate da "prelomite" da li želite da ostanete sa partnerom/partnerkom po cenu da nemate decu.

Takvu odluku nije lako doneti jer ćete morati da se suočite sa posledicama te odluke, bilo da je reč o raskidu ili o odustajanju od ideje da u budućnosti imate decu.

Ne govorite isti "ljubavni" jezik

Svako ima određen način na koji očekuje da bude voljen. Neko voli da mu partner po ceo dan govori neke lepe stvari, drugi više vole male poklone, treći najviše uživaju u zagrljajima...

Ako vaš partner nije u stanju da vam pokaže ljubav na način na koji očekujete, nećete se osećati dovoljno voljeno. Možete li da nastavite da živite sa tim? Vreme je da odlučite.

Ukoliko u vezi primećujete neke od ovih "crvenih lampica", trebalo bi da razmislite želite li da ostanete u takvoj vezi, bez obzira na to što među vama još ima ljubavi.

Koliko god da je bolno, trebalo bi da imate na umu da se ove stvari neće vremenom promeniti, a verovatno neće ni prestati da vam smetaju. Zbog toga ćete biti sve manje srećni pored partnera, a možda ćete u nekom trenutku postati i ogorčeni.

Sa druge strane, neke navike mogu i da se promene, ali zahtevaju neverovatno mnogo truda oba partnera, a pitanje je da li ste spremni na to...

Tagovi:

Ostale vijesti