Tri dana angažovanog filma u Banjaluci

Autor:

Od 30. maja do 1. juna u Banjaluci će se održati Festival angažovanog filma kao i radionice za polaznike projekta "Filming the Other".

0
A- A A+
Okupacija 1968 Foto: YouTube/screenshot Okupacija 1968

U sklopu festivala besplatno će biti prikazano pet angažovanih filmova na temu „Suočavanje sa prošlošću“. Organizator festivala je Vizart Film u saradnji sa Obala Art Centrom i Sarajevo film festivalom.

Projekcije će se održati u bioskopu CineStar u Banjaluci od 30. maja do 1. juna. Sve projekcije su besplatne i otvorene za širu javnost.

Pet filmova koje će publika moći da pogleda su: Srbenka, Nebojše Slijepčevića; Druga strana svega, Mile Turajlić; Teret, Ognjena Glavonića; Okupacija 1968, producenta Petera Kerekeša i Chris the Swiss, Anje Kofmel.

Poslije prikazivanja svojih filmova, autori filma Srbenka i Teret, kao i producent filma Chris the Swiss će učestvovati u moderiranom razgovoru sa publikom.

U sklopu festivala realizovaće se i četiri radionice koje će predvoditi Nebojša Slijepčević, Ognjen Glavonić, Robert Zuber i Siniša Juričić. Sve radionice su namijenjene polaznicima projekta Filming the Other koji je pokrenut u maju ove godine. Cilj projekta je da se mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine pruži prilika da snime kratke dokumentarne filmove koji se bave društveno važnim temama.

Nakon radionica, žiri će odabrati tri ideje koje će ući u fazu produkcije. Mladi autori pobjedničkih ideja će u početnoj fazi raditi na razradi svojih ideja i pripremama za snimanje. Produkcija će se odvijati u ljetnim mjesecima, a premijera tri kratka dokumentarna filma je zakazana za novembar u Banjaluci.

Projekat se realiuje uz podršku Švajcarske ambasade u BiH, Robert Bosch Fondacije, Grada Banja Luka i projekta BANJALUKA2024-Evropska prestonica kulutre.

Tagovi:

Ostale vijesti