• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasplet u Prvoj ligi RS: "Milion" kombinacija!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Odavno je poznato da je banjalučki Borac novi šampion Republike Srpske i povratnik u Premijer ligu BiH, dok će se velika borba za opstanak boriti praktično do posljednjeg minuta sezone.

 Prva liga RS kalkulacije Liga za opstanak posljednja dva kola sezone Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Banjalučki Borac pet kola prije kraja sezone osvojio je titulu u Prvoj ligi Republike Srpske, te nakon jednogodišnjeg nastupa među prvoligašima, izborio povratak u najviši rang bh. fudbala - Premijer ligu BiH.

Pobjedom u Prijedoru 11. maja, osvajanjem pete šampionske titule u Republici Srpskoj, "crveno-plavi" uspješno su okončali sezonu u Prvoj ligi RS, čime je "Velikan iz Platonove" sebi priuštio luksuz da posljednjih pet kola sezone odigra sa kombinovanim sastavom, a sami finiš i bez šefa stručnog štaba Darka Vojvodića, koji su oslobođeni daljih obaveza, kako bi se odmorili za vrlo brzi start priprema za nastup u Premijer ligi BiH.

S obzirom da je veći dio sezone protekao u dominaciji "crveno-plavih", koji su uoči posljednjih 180 minuta na ogromnih 21 bod prednosti ispred Sloge iz Gornjeg Crnjelova, uzbuđenja u Ligi za šampiona praktično da nije ni bilo, jer svi klubovi ostatak prvenstva igraju bez rezultatskog imperativa.

Izvor: MONDO/Zoran Pajčin

Borba za prestiže omogućila je trenerima svih ekipa da isprobaju neke nove taktičke varijante, kao i igrače koji su imali manju minutažu u prvom dijelu sezone, prije podjele na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak.

Za razliku od gornjeg dijela tabele, u Ligi za opstanak viđeno je mnogo uzbuđenja, a sasvim sigurno će ih biti još u dva posljednja, odlučujuća kola prvenstva.

S obzirom da je Krupa izgubila status premijerligaša, Prvu ligu Republike Srpske, koja će od sezone 2019/20. brojati samo 10 ekipa, na kraju tekuće sezone napustiće četiri kluba.

Smanjenje lige donijelo je veliku neizvjesnost u borbi za opstanak, a dva kola prije kraja sezone poznato je da samo Slobodu iz Mrkonjić Grada dogodine nećemo gledati u društvu najboljih.

Pet preostalih ekipa pokušaće do kraja prvenstva da izbjegne ono najgore, selidbu među drugoligaše, a s obzirom da je u igri još šest bodova, kombinacija je zaista mnogo.

Izvor: MONDO/Vito Mrkonjić

Trenutno je u najboljoj poziciji prvoplasirana Alfa Modriča, koja je sakupila 39 bodova, ali samo korak iza je drugoplasirana Slavija i ove dvije ekipe trenutno su na pozicijama koje garantuju opstanak.

Zatim slijedi Tekstilac. Derventski prvoligaš osvojio je 35 bodova i prvi je ispod crte, dok su bodovno na četvrtoj i petoj poziciji, sa po 33 boda, poravnati Sutjeska i Drina, s tim da Zvorničani imaju nešto slabiju gol-razliku.

Treba imati u vidu da, prema Pravilniku o fudbalskim takmičenjima Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali i u Propozicijama takmičenja u Prvoj ligi RS za sezonu 2018/19, nije precizirano da li se u slučaju da dva ili više klubova prvenstvo završe sa jednakim brojem bodova gleda samo njihov međusobni skor u Ligi za opstanak, ili i u regularnom dijelu sezone.

To bi moglo da stvori dodatni problem i zavrzlame u borbi za opstanak, a generalni sekretar FS RS Goran Ćejić u izjavi za MONDO potvrdio je, istina indirektno, da će tek ukoliko dođe do takve situacije, čelnici krovne kuće fudbala Srpske donijeti odluku o tome ko će ostati u ligi, a ko ispasti.

"Daleko od toga da to nije regulisano. U Pravilniku je definisano da prilikom napredovanja ili nazadovanja ekipe odlučuje međusobni susret, odnosno pravi se dodatna tabela ako je u pitanju više ekipa. Regulisano je u kontekstu da se gleda međusobni susret, samo što će se takmičarski, relevantni organi trebati izjasniti da li se gleda kompletno prvenstvo ili samo plej-of i plej aut", istakao je Ćejić.

PAROVI 9. KOLA (1. jun):

Sloboda - Tekstilac
Sutjeska - Slavija
Drina - Alfa Modriča

PAROVI 10. KOLA (8. jun):

Tekstilac - Drina
Alfa Modriča - Sutjeska
Slavija - Sloboda

TRENUTNA TABELA: Alfa Modriča 39, Slavija 38, Tekstilac 35, Sutjeska 33, Drina 33, Sloboda 19.

ALFA MODRIČA

Prvoplasirana Alfa Modriča u Ligi za opstanak ima bolji međusobni skor od Slavije i Tekstilca, dok sa Drinom i Sutjeskom tek treba da odigra druge mečeve. Od Fočaka je u prvom susretu poražena 0:3, dok je Zvorničane minimalno savladala 1:0.

Do kraja sezone gostovaće u Zvorniku, te u posljednjem kolu na svom stadionu "Dr Milan Jelić" ugostiće Sutjesku.

U slučaju da Savez odluči da se računaju i prva 22 kola sezone, Modričani su ponovo u boljem položaju u odnosu na timove iz Istočnog Sarajeva i Dervente, sa Drinom su u egalu, dok poprilično zaostaju za Sutjeskom.

To praktično znači da najbližem rivalu bježe dva boda.

Do kraja sezone: Drina (gost), Sutjeska (domaćin).

SLAVIJA

Trenutno drugoplasirana u Ligi za opstanak je Slavija, koja za Modričanima zaostaje bod.

"Sokolovi" u odnosu na lidera imaju i za jedan pogodak lošiju gol-razliku, a promjene ne bi bilo i ako bi se gledalo kompletno prvenstvo, s obzirom da u oba meča u prvom dijelu sezone nije bilo pobjednika.

U plej-autu su bolji od Tekstillca, lošiji od Drine, dok sa Sutjeskom tek treba da odigraju drugi meč.

Slavija će u pretposljednjem kolu u goste Sutjesci, dok na zatvaranju sezone dočekuje odavno otpisanu Slobodu.

Do kraja sezone: Sutjeska (gost), Sloboda (domaćin).

TEKSTILAC

Tim iz Dervente ima lošiji međusobni skor sa Alfa Modričom bez obzira koji dio prvenstva se bude računao.

Sa Slavijom je u egalu, ali računajući Ligu za opstanak je lošiji, a bolji skor ima u prvom dijelu sezone.

Od Fočaka ove sezone nije primio gol, tako da je tu u prednosti, dok je po golovima izjednačen i sa Drinom, s tim da tek treba da odigra domaći meč sa Zvorničanima, i to u posljednjem kolu.

Prije toga, tim Danimira Milkanovića ide u goste Slobodi, gdje će morati da slavi ukoliko želi da sačuva kakvu-takvu nadu da može izbjeći selidbu u niži rang.

Do kraja sezone: Sloboda (gost), Drina (domaćin).

SUTJESKA

Iako za Modričanima zaostaje šest bodova, Sutjeska i dalje ima šansu da u posljednja dva kola sezone stigne prvoplasiranu Alfa Modriču, jer ima bolji međusobni skor.

Fočaci su u teškoj poziciji s obzirom da u posljednjih 180 minuta sezone igraju protiv dva rivala koji su trenutno u sigurnoj zoni i biće veoma teško da osvoje maksimalnih šest bodova, a da pritom i Alfa Modriča i Slavija ne zabilježe trijumfe u preostalim mečevima.

Od Slavije su izgubili sve tri ovosezonska meča, tako da će u pretposljednjem kolu pred svojim navijačima morati da savladaju tim iz Istočnog Sarajeva, po mogućnosti što više izraženijom razlikom, kako bi zadržali šansu za opstanak.

Zanimljivo da Sutjeska trenutno ima lošiji skor sa svim preostalim rivalima iz Lige za opstanak, ne računajući Slobodu, koja je ispala i u ovom trenutku ne ulazi u kalkulacije.

Do kraja sezone: Slavija (domaćin), Alfa Modriča (gost).

DRINA

Odlučujući meč za Drinu onaj u subotu, kada u Zvornik stiže lider iz Modriče.

Zvorničani moraju slaviti, jer u prvom dijelu Lige za opstanak minimalno poraženi u Modriči, dok bolji skor imaju u regularnom dijelu prvenstva. Pred svojim navijačima odigrali su 1:1, dok su u Modriči slavili 2:1.

Drina je u međusobnim duelima bolja i od Slavije i Sutjeske, dok je sa Tekstilcem, kojem će gostovati u posljednjoj rundi prvenstva, trenutno izjednačena.

Do kraja sezone: Alfa Modriča (domaćin), Tekstilac (gost).

Tabelarni prikaz međusobnih utakmica ekipa koje se bore za opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske
Izvor: MONDO

*NAPOMENA 1. red - Liga za opstanak, drugi red - Regularni dio sezone, treći red - ukupna gol-razlika

NOVI PRVOLIGAŠI

Za sada je poznato da će od naredne sezone u prvoligaškom društvu po prvi put zaigrati Jedinstvo iz Žeravice, šampion Druge lige RS, grupa "Zapad", dok u istočnoj grupi pitanje šampiona još nije riješeno.

Nakon oduzimanja tri boda od strane Izvršnog odbora FS RS, Jedinstvo iz Brčkog sada ima dva boda prednosti u odnosu na prvog šampiona Premijer lige BiH, ekipu trebinjskog Leotara, pa će neizvjesnost potrajati do posljednjeg sudijskoj zvižduka.

Ipak, Brčaci su u oba ovosezonska meča savladali Trebinjce, tako da imaju i bolji međusobni skor i bliži su šampionskoj tituli.

Takođe, nakon tri sezone, među prvoligaše se vraća već pomenuta Krupa, koja je zauzela pretposljednje mjesto u Premijer ligi BiH, čime je morala u niži rang takmičenja, zajedno sa GOŠK-om iz Gabele.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC