• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezervat "Drina" uskoro na Uneskovoj listi?

Autor SRNA

Direktor Nacionalnog parka "Drina" na području srebreničke opštine Radomir Pavlović kaže da bi ovaj park uskoro trebalo da bude na listi prirodne svjetske baštine Uneska, što bi ujedno bilo i prvo prirodno dobro iz BiH na toj listi.

Pavlović je rekao da je to prijedlog iz BiH za Unesko i da vjeruje da će ovo biti prvo prirodno dobro iz Republike Srpske i BiH na listi svjetske baštine.

On je pojasnio da NP "Drina" sa lijeve, a NP "Tara" sa desne strane Drine, te parkovi prirode "Mokra Gora" i "Zaovine" u Srbiji čine jednu cjelinu kao prirodni rezervat biosfere.

Prema njegovim riječima, namjera je da u okviru prekogranične saradnje BiH i Srbije, taj prostor čini i jedinstvenu turističku ponudu kao "turistički prsten".

Taj prostor bi obuhvatao ova dva nacionalna parka sa kanjonom Drine između, te parkovima prirode, Arheološkim muzejom "Rimski municipijum" u Skelanima, akumulacionim jezerom Perućac na Drini, slapom i mostom na Žepi, srednjovjekovnim tvrđavama Klotjevac i Đurđevac, te Šarganskom osmicom, manastirima Rača i Dobrun, Višegradom sa poznatom ćuprijom i Andrićgradom, kao i Drvengradom na Mećavniku, te brojnim nekropolama stećaka.

"Ovo je područje izuzetno bogato kulturno-istorijskim spomenicima, prirodnim ljepotama i resursima, kao i životinjskim i biljnim vrstama u živopisnom kanjonu Drine visine nekoliko stotina metara i njegovim obroncima", naveo je Pavlović.

On je istakao da je ovo područje zanimljivo za ljubitelje riječnog, lovnog i ribolovnog, istorijskog i prirodnjačkog turizma, kao i ljubitelje sportova na vodi i alpiniste.

Pavlović očekuje da će u sastav NP "Drina" ući i Posebno lovište "Sušica", jedno od pet takvih u Srpskoj.

NP "Drina" formiran je 2017. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Urađen je Pravilnik o radu ovog parka, a trenutno se radi na izradi sistematizacije radnih mjesta, planovima rada i formiranju neophodnih službi za funkcionisanje ovog parka i njegovu ekološku zaštitu, odnosno planski razvoj i stručno uređenje, te sanitarnu sječu oštećenog drveća.

Pavlović je rekao da je već formirana ribarska služba i da se radi na formiranju šumarske i protivpožarne službe, odnosno rendžerske kontrole koja će brinuti o zaštiti flore i faune na području NP "Drina", čija je površina 6.315 hektara.

Plan razvoja odnosi se na četiri sektora, i to zaštita šuma i endemskih i reliktnih vrsta biljaka i životinja, zatim turizam, trgovina i ugostiteljstvo, te opšta uprava i zajedničke službe.

Na području ovog parka prirodno stanište endemične pančićeve omorike, koje treba zaštititi i može se koristiti za reprodukciju ove biljne vrste.

Među registrovanih 635 različitih biljnih vrsta su brojne ljekovite trave, a od životinjskih posebno se ističu divokoza, mrki medvjed, suri orao i bjeloglavi sup, kao i srneća i druga divljač, te veliki broj ribljih vrsta u jezeru Perućac.

Pavlović je rekao da očekuje da će uskoro biti usvojena sistematizacija radnih mjesta i da će službe biti na osnovu toga popunjene, što bi omogućilo odgovoran odnos i stručan rad u NP, ali i realizaciju razvojnih zadataka i pripreme za organizovanje turističkih sadržaja, te izgradnju pratećih ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta.

Zahvaljujući pomoći opštine Srebrenica od 30.000 KM, kupljen je brod za potrebe NP "Drina", te objekat bivše škole u Klotjevcu.

Nabavka broda omogućava da uskoro počne organizovanje plovidbe i krstarenja Perućačkim jezerom do ušća Žepe i Višegrada kroz živopisni kanjon Drine.

"Hidroelektrana `Bajina Bašta` treba da nam ove godine uradi tri kilometra obale i pristanište na akumulacionom Perućačkom jezeru, a u saradnji sa drugim firmama i subjektima planiramo da izgradimo planinarsku kuću u Crnom potoku, zatim da renoviramo bivši lovački dom i pomoćne objekte na Bijelim vodama", rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, sa planiranim uređenjem i povezivanjem objekata postojaće 130 kilometara duga turistička tura koja obuhvata plovidbu jezerom kroz kanjon, posjetu Višegradu i njegovim znamenitostima, zatim Drvengradu i vožnju "ćirom" u svijetu jedinstvenom Šarganskom osmicom.

Ta tura obuhvataće i putovanje šumovitim predjelima Tare, posjete manastirima i parkovima prirode, srednjovjekovnim tvrđavama i arheološkom rimskom nalazištu, a za zainteresovane biće organizovan i lov i ribolov u šumama ovog rezervata, te akumulacionom jezeru.

Pavlović je naveo da će formiranje NP "Drina" donijeti korist i lokalnom stanovništvu jer će njihovi poljoprivredni proizvodi imati garanciju da su sigurno proizvedeni u organskim uslovima i da je riječ o zdravoj hrani koju će moći da prodaju turistima. Takođe, biće smanjen krivolov i bespravna gradnja i sječa šume.

NP "Drina" je četvrti u BiH, osim "Sutjeske", "Kozare" i "Une", a parkovi prirode su "Hutovo blato", "Perućica" u okviru NP "Sutjeska" i "Blidinje".

Pavlović je izrazio uvjerenje da će se za nekoliko godina ovdje biti stvoreni izuzetni uslovi i da će oživjeti turizam, koji će donijeti preporod ovom kraju, omogućiti otvaranje radnih mjesta i ostanak stanovništva na svojim imanjima.

Prema njegovim riječima, uvrštavanje prirodnog rezervata "Drina", koji će obuhvatiti ova područja i turističke potencijale sa obje strane Drine, na listu svjetske prirodne baštine Uneska ubrzaće realizaciju projekata i razvoj turizma na ovom području, ali i promjenu odnosa prema životnoj sredini i očuvanju njene čistote, ljepota i bogatstva.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop