• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnik drugi put u Evropi, ovo su mogući rivali

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Tim iz Bijeljine poslije tri godine vraća se na međunarodnu scenu, a kvalifikacije za Ligu Evrope kao domaćin ponovo će igrati na Gradskom stadionu u Banjaluci.

 FK Radnik Bijeljina Liga Evrope 2019 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Bijeljinski Radnik drugi put u istoriji nastupiće na međunarodnoj sceni.

Premijerni nastup u Evropi, semberski premijerligaš imao je 2016. godine, nakon što je osvojio Kup BiH (pobjeda u dvomeču protiv tuzlanske Slobode 1:1, 3:0) i tako se prvi put našao na internacionalnoj mapi.

Bijeljinci su tada u kvalifikacijama za Ligu Evrope odmjerili snage sa bugarskom ekipom Beroe. U prvom meču, na evropskom debiju u Staroj Zagori, pobjednika, ali ni pogodaka nije bilo, da bi Bugari u revanšu bili uspješniji i na Gradskom stadionu u Banjaluci slavili 2:0.

Radnik će i sada domaćin biti u gradu na Vrbasu, s obzirom da Gradski stadion u Bijeljini još ne ispunjava stroge standarde UEFA.

Put u kvalifikacijama krenuće od prve runde, gdje neće biti povlašten, baš kao ni drugi bh. predstavnik Široki Brijeg, dok će treći klub iz BiH, prošlogodišnji šampion Zrinjski iz Mostara, biti među povlaštenim klubovima u prvoj rundi.

Ukupno će se u bubnju naći 94 tima, od kojih 87 direktnih učesnika prvog kola kvalifikacija, te sedam ekipa koje će se u ovu fazu plasirati nakon što odigraju pretkvalifikacije.

Već sada poznata je šira lista ekipa potencijalnih rivala Radnika.

S obzirom da u kvalifikacijama ne mogu nastupiti timovi iz iste države, u opticaju je 46 klubova, mogućih protivnika.

Mogući rival Radnika je splitski Hajduk. Tu su i dva predstavnika Srbije, Radnički iz Niša i beogradski Čukarički, zatim Slovenije, Domžale i Olimpija iz Ljubljane, dok će Crnu Goru predstavljati podgorička Budućnost, tako da će svi ljubitelji fudbala u regionu s nestrpljenjem čekati žrijeb u Švajcarskoj.

Tim sa najboljim koeficijentom u prvom krugu kvalifikacija za Ligu Evrope je poljska Legija iz Varšave.

Slijede je Steaua Bukurešt (Rumunija), Malme (Švedska), Molde (Norveška), Apolon Limasol i AEK Larnaka (Kipar), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Fehervar (Mađarska), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Spartak Trnava (Slovačka).

U borbi za plasman u drugo kolo kvalifikacija, petoplasirani tim Premijer lige BiH mogao bi za rivala imati i: Brondbi (Danska), Žalgiris, Riteriai (Litvanija), Aberdin, Glazgov Rendžers, Kilmarnok (Škotska), Kairat, Tobol, Ordabasi (Kazahstan), Kukeši (Albanija), Alaškert, Pjunik (Jermenija), Šahtjor Soligorsk, Vitebsk (Bjelorusija), Krusejders, Dinamo Tbilisi (Gruzija), Ventpils (Letonija), Stjarner (Island), IFK Norčeping (Švedska), Haugesund, Bran (Norveška), Fola Eš (Luksemburg), Vaduc (Lihtenštajn), Krakovija (Poljska), Nefči Baku, Sabajl (Azerbvejdžan), Kork siti (Irska), Makabi Haifa (Izrael), te bugarski CSKA i Levski iz Sofije.

Među 55 članica UEFA, Bosna i Hercegovina nalazi se na 40. mjestu sa koeficijentom 6.625, dok je ubjedljivo na prvoj poziciji Španija, koja ima koeficijent 106.998.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope na programu je 18. juna u Nionu, dok su mečevi zakazani za 11. i 18. jul.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sjajnu sezonu, tim Mladena Žižovića okrunio je osvajanjem Kupa Republike Srpske, i to sedmi put u istoriji, a četvrtu godinu uzastopno.

"Ovo je ogromna satisfakcija za sve ono što smo uradili, sa samo dva proljećna poraza. Osvojili smo peto mjesto koje nam je donijelo plasman u Evropu, a zatim i sedmi Kup RS, četvrti uzastopni i sigurno će biti teško da neka ekipa u dogledno vrijeme ponovo sve to. Mnogi su nas svrstavali među ekipe koje će se boriti za opstanak, možda i ispasti iz lige, ali još jednom smo ih sve demantovali. Pokazali smo da sa malom, odabranom četom, možemo uraditi mnogo", rekao je Žižović po završetku naporne, ali izuzetno uspješne sezone.

Vremena za odmor neće biti mnogo.

Sezona u Premijer ligi okončana je 25. maja, četiri dana kasnije Radnik je u Šamcu igrao finale Kupa RS, gdje je sa 3:1 porazio Krupu, dok je okupljanje i početak priprema za novu sezonu zakazan već za 10. jun.

"Nemamo mnogo vremena za odmor. I Premijer liga BiH naredne sezone počinje vrlo rano, 20. jula, tako da nas ne čeka klasičan odmor, nego regeneracija, nakon čega krećemo u nove izazove", istakao je sjajni trener Radnika, koji je, uz predsjednika kluba Mladena Krstajića, jedan od najzaslužniji za posljednje uspjehe bijeljinskog premijerligaša.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC