Nekada su Srbi i Albanci bili na istoj strani

Autor:

Kakvi su udžbenici iz kojih danas uče školarci u Srbiji i njenoj pokrajini Kosovo?

1
A- A A+
balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Posljednjeg dana festivala "Mirdita, Dobar dan", koji je, po običaju, izazvao mnogo tenzija, a u petak uveče je morala i da interveniše policija u Beogradu zbog protesta grupacije koja je željela da prekine događaj u Dorćol placu, govorilo se i o trenutnim istorijskim udžbenicima u regionu.

U Dorćol placu je predstavljena knjiga "Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije", čiji je autor Škelzen Gaši.

On je istakao da ti udžbenici ne pominju saradnju Srba i Albanaca, koja je postojala i dok je teritorija Kosova prije dolaska Turaka bila pod srpskim kraljevima.

"U udžbenicima se ne spominje da je kralj Milutin izjednačio Albance sa Srbima, niti se spominje da su Albanci i Srbi zajedno ratovali protiv Osmanskog carstva", rekao je Gaši, prenosi Seecult.org.

On je naveo da obe strane danas koriste teške termine, pa se u Srbiji govori o "albanskim terorističkim bandama", a na Kosovu o "genocidu nad Albancima", iako sudske presude to kvalifikuju kao zločine protiv čovječnosti, ali ne i genocid. 

"Na Kosovu se govori samo o uništenim džamijama, ali ne i o crkvama, dok je u Srbiji obrnuto - samo o uništenim crkvama, ali ne i o džamijama", rekao je Gaši.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” pokrenut je 2014. godine, a cilj mu je da inicira promjene i stvori tradiciju saradnje, kojom bi doprinijeo trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji su trenutno, pak, na najnižoj tački od početka pregovora u Briselu.

Ovogodišnji festival bio je inspirisan velikanom jugoslovenskog i svjetskog glumišta Bekimom Fehmiuom (1936-2010) kao simbolom i jedinstva i raskola, ali i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u cjelinu.

Tagovi:

Ostale vijesti