NEOČEKIVANO: Asanž neće biti optužen za tajne CIA

Autor:

Američko Ministarstvo pravde odlučilo je da ne podigne optužnicu protiv osnivača Vikiliksa (WikiLeaks), Džulijana Asanža, zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje.

0
A- A A+
Asanž Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Briselski sajt Politiko javlja, pozivajući se na navode američkog zvaničnika i još dve osobe upoznate sa slučajem, da je takav potez iznenadio je stručnjake za nacionalnu bezbednost i pojedine bivše zvaničnike, s obzirom na to da je američko tužilaštvo nedavno odlučilo da osnivača Vikiliksa optuži za kršenje Zakona o špijunaži.

Ističe se i da ovakva odluka znači da se Asanž neće suočiti sa kaznom zbog javne objave digitalnih šifri, poznatih kao "Volt 7", jednog od najmoćnijih iz arsenala CIA korišćenih za hakovanje uređaja.

To je dovelo do toga da pojedine alatke postanu beskorisne za CIA i obezbedilo pristup tim alatkama stranim špijunima i hakerima.

Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije, a nakon što mu je Ambasada Ekvadora uskratila višegodišnji azil.

Ostale vijesti