• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen "Imperativ": Svetkovina pisane riječi

Autor mondo.ba

Poslije pet dana druženja sa 20 književnika, 13 izdavačkih kuća i šest programskih sadržaja (Sajam, "Promocije", "Poeziju će svi čitati", "Note i slova", "Lektira u podne” i "Bajkovnica") završen je drugi Festival književnosti Imperativ.

 Završen "Imperativ": Svetkovina pisane riječi Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Festival, koji je održan u Banaskom dvoru u Banjaluci, zatvoren je sinoć programom "Note i slova" u okviru kojeg je autor iz Banjaluke Stevo Grabovac čitao odlomke svog prvog romana "Mulat, albino, komarac" i puštao muziku koja ga prati radnju njegovog romana.

Posljednjeg dana posjetioci su se družili i sa najznačjanijom autorkom kratkih priča na našim prostorima, makedonskom književnicom Rumenom Bužarovskom koja je predstavila svoju novu zbirku "Nikuda ne idem", a razgovor su vodile urednica najveće bosanskohercegovačke izdavačke kuće "Bybook" Kristina Ljevak i Vanja Šušnjar Čanković.

"Svaki festival za mene je značajan, jer se tako kao autorka mogu predstaviti publici. Naravno najvažnije za mene je to što ovakvi festivali okupljaju regionalne autore i onda promovišu mnogo više stvari nego samo književnost. Radi se o kulturoj razmjeni, o prevazilaženju nekih političkih razlika, o spajajanju ljudi. Posebno mi je drago kada se ti festivali održavaju u manjim gradovima, da ne bude samo da su glavni festivali uvijek u Zagrebu ili Beogradu, uvijek je malo bolje izaći iz onoga što je mainstream", kazala je Rumena.

Dobirnik Ninove nagrade Vladimir Tabašević ovaj put publici u Banjaluci predstavio se svojom poezijom. Vladimiru je u okviru programa "Poeziju će svi čitati" domaćin bila talentovana pjesnikinja iz Banjaluke Vladana Perlić.

"Ovakvi festivali su od prevashodne važnosti jer promovišu književnost na jedan drugačiji način i imaju u svojim programima koncipiranu tu ideju da je književnost i za mlade i za stare. Ja bih rekao da 'Imperativ' ima drugačiji prostup promociji književnosti koja se danas često promoviše na vrlo banalan način, gde se smatra da su neki pisci veliki mudraci koji su sišli sa neba. Ovo je u najboljem smislu prizemno, zapravo u onom smislu u kojem je to u interesu književnosti", kaže Tabašević.

Pored toga što su festivali poput "Imperativa" značajni za grad i region jer dovode kvalitetne savremene pisce, kako je kazala Vladana Perlić, učešće na "Imperativu" za nju je posebno značajan jer je dobila priliku da se publika upozna sa njenim radom.

Osnivač izdavačke kuće "Imprimatur" iz Banjaluke Boris Maksimović smatra da je "Imperativ" sjajna prilika da se kontaktira sa publikom.

"Odlična prilika da saznamo koliko se naš rad prati, šta publiku zanima, ko su zapravo ti ljudi, šta vole da čitaju, šta im znači postojanje izdavčke kuće, festivala. I to je sjajno", kazao je Maksimović.

Program "Promocije" vodile su Kristina Ljevak i Vanja Šušnjar Čanković. "Note i slova" vodio je novinar i pjesnik Milan Rakulj. U okviru radionice krativnog pisanja pod nazivom "Bajkovnica" mališani su pisali savremenu bajku sa Tanjom Stupar Trifunović. Bekim Sejranović, Bojan Krivokapič, Lana Bastašić i Vladimir Tabašević družili su se sa srednjoškolcima u okviru programa "Lektira u podne".

Organizator Festivala je Udruženje sa promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom. Pokrovitelji događaja su Kabinet predsjednika RS, Vlada RS i Grad Banjaluka.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop