Mještani Aginog Sela traže promjenu imena

Autor:

Stanovnici Aginog Sela pokreću inicijativu za promjenu naziva ovog naselja u opštini Banjaluka, jer ne žele da ih to ime podsjeća na period turske vladavine, koji je, kako kažu, bio poguban po srpsko stanovništvo u tom kraju.

4
A- A A+
Foto: Google maps

Predsjednica savjeta MZ Agino Selo Borka Radonjić za "Glas Srpske" kaže da su stanovnici ovog naselja nekoliko puta do sada podnosili su zahtjev za promjenu imena, ali su dobijali negativan odgovor.

"Islamska zajednica nije se slagala sa našim prijedlogom, a nismo naišli ni na podršku međunarodne zajednice i visokog predstavnika. Smatramo da su ove godine stvoreni bolji uslovi za pokretanje tog pitanja", kaže Radonjićeva, navodeći da inicijativu za promjenu imena planiraju uputiti Gradskoj upravi tokom ove godine, čim usaglase prijedlog novog imena.

Prvi koji je istraživao istoriju ovog kraja i ponovo aktuelizovao pitanje poromjene imena Aginog Sela, kako piše "Glas", je istoričar Rade Udovčić koji je ovoj temi posvetio monografiju "Od Kozjaka do Čemernice". Udovčić ima i prijedlog za novo ime.

"Selu bi mnogo ljepše pristajalo ime Radovo, da se narod raduje što je pored svih patnji i stradanja opstao i ostao u njemu. Zašto da nazivom Agino Selo čuvamo uspomenu na age i begove kao da su nam rod rođeni , a ne crni eksploatatori i surovi gospodari", upitao se Udovčić.

Mještani Aginog Sela u velikom broju podržavaju ovu inicijativu. Mirkan Zeljković kaže da je njegov rodni kraj prije dolaska Turaka nosio naziv Ponikne i Podčemerje jer je smješteno ispod planine Čemernice, pa se nada da će se ovaj naziv i vratiti.

Zorka Zeljković kaže da selo trebalo da se zove po nekom od boraca koji su živote izgubili u odbrani rodne grude, a sa tim se slaže i Slaviša Antonić koji navodi da su iz sela tokom rata poginula tri Gorana, pa bi novi naziv mogao da bude Goranovo. Njegova majka kaže da bi možda trebalo da se zove Novo Selo, kako bi tim imenom označili početak novog života.

Podsjećamo, sličnu inicijativu za promjenu imena pokrenuli su prošle godine žitelji Elezagića kod Gradiške, pod obrazloženjem da je u pitanju turcizam.

Ostale vijesti