• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga i FIBA ratuju, rukomet i odbojka prave lovu...

Autor mondo.rs

Vardar je već ispred CSKA i Virtusa, a zaradiće još ako postane i prvak sveta. U odbojci se novac deli ravnopravno muškim i ženskim osvajačima Lige šampiona. Ako bi Evroliga i FIBA prepolovili budžete razlika bi tek bila dramatična

U kakvom je stanju evropska košarka, i klupska i reprezentativna, donekle se može zaključiti i iz premija koje su ove sezone "pokupili" prvaci Evrope u rukometu i odbojci, ako je fudbal već kategorija za sebe...

Rukometaši Vardara osvajanjem EHF Lige šampiona doneli su klubu premiju od najmanje 1.485.000 evra, a ako pobede i na nezvaničnom svetskom klupskom prvenstvu, "Super glob" turniru, ova suma iznosiće 1.705.000 evra, objavio je danas makedonski portal "24 rukomet".

VIDEO: SKOPLJE SE POKLONILO MOMCIMA SA TV ARENASPORT


Sajt koji se bavi najuspešnijim sportom u zemlji naših suseda navodi da je klub iz Skoplja zaradio 135.000 evra samo od plasmana na Fajnal-for turnir u Kelnu, a onda nezaboravnim pobedama nad Barselonom u polufinalu i Vespremom u finalu, vratio kući dodatnih pola miliona evra.

To nije bilo sve, jer je Vlada Severne Makedonije častila svoj najuspešniji sportski kolektiv sa dodatnih pola miliona evra, a drugu titulu prvaka Evrope u poslednje dve sezone crveno-crni "naplatili" su sa po 100.000 evra u vladinoj Agenciji za mlade i sport, kao i Skupštini Grada Skoplja.

MOMIR ODLAZI BEZ TITULE: VARDAR JE ŠAMPION EVROPE

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović



Đorđevićev dolazak u Bolonju neposredno pred Fajnal-for završen je trijumfom u Belgiji i premijom od milion evra, a kakav je to "bonus" za planove posrnulog kluba pred sezonu 2019/20 govori i projektovani budžet od 14 miliona evra. "To je daleko više od aktuelnog", pisali su mediji u Italiji posle Virtusovih pobeda nad Bambergom i Tenerifama.

Ipak, ako bismo se zadržali samo na novcu koji je obezbedila Evropska rukometna federacija, šampionu kontinenta pripalo je 835.000 evra, ali tu nije kraj, jer... Budžet za "Super klub" turnir donosi 355.000 šampionu sveta, 225.000 finalisti, a 135.000 evra trećeplasiranom, pa je za očekivati da Vardar zaradi više novca od novih osvajača Evrolige i FIBA lige šampiona.

CSKA iz Moskve i Virtus iz Bolonje, predvođen našim selektorom Aleksandrom Đorđevićem, dobili su po milion evra za prva mesta na Fajnal-for turnirima u Vitoriji i Antverpenu, s tim da Evroliga premira pobede u ligaškom delu sezone sa 40, a četvrtfinalu sa 70 hiljada evra.

ITUDIS U SUZAMA: CSKA OSVOJIO EVROLIGU

Izvor: MN PRESS



Evropska odbojkaška federacija (CEV) jedina je u ovoj konkurenciji izjednačila premije za mušku i žensku konkurenciju, pa je tako budžet od 1,2 miliona evra za "Super finala" u sezoni 2018/19 bio podeljen na ravne časti - 400.000 dobili su prvaci, Lube i Novara, a 200.000 pripalo je poraženim finalistima, Zenitu i Koneljijanu.

Ako bismo prepolovili budžete koje su EHF, Evroliga i FIBA obezbedili prvacima u muškoj konkurenciji, dobili bismo još jednu potvrdu da odbojkaški sport u mnogo čemu postavlja standarde i diktira trendove. Podsećamo i da Svetska odbojkaška federacija (FIVB) dugi niz godina "široko" premira najbolje reprezentacije za učešće u Svetskoj ligi, takođe u obe konkurencije.


Naravno, upoređivanje ovih iznosa sa novcem koji UEFA svake sezone obezbedi učesnicima Lige šampiona i "prebaci nešto" za klubove iz Lige Evrope bilo bi prilično besmisleno.

Dovoljno je reći da je novi šampion Evrope u fudbalu, Liverpul, zaradio 74 miliona od premija za pobede u grupnoj i "nokaut" fazi i još 35 miliona evra od TV prava, što znači da je iz Niona na račun "redsa" prebačeno 109 miliona evra.

Klub sa "Enfilda" dobio je i 160 miliona od Premijer lige za plasman i prava od TV prenosa, a gde su ulaznice za stadion, dresovi i ostala markirana klupska "roba", sponzori...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC