Čuvajte se lažnih nagradnih igara na Fejsbuku!

Autor:

Fejsbukom kruže lažne nagradne igre pomoću kojih neko pokušava da učesnicima izmami lične podatke!

0
A- A A+

Ukoliko često igrate nagradne igrice na Fejsbuku, budite oprezni – naišli smo na nekoliko primjera kada se iza lažne nagradne igre krije pokušaj da date nekome lične podatke.

Prvi primjer je stranica Polovni automobili Balkan, putem koje je dijeljeno „više polovnih fiata različitih boja“, a za učešće u igrici bilo je potrebno da lajkujete i šerujete post i u inboks pošaljete poruku.

prevara, nagradna igra Foto: screenshot

Nakon toga, dobili biste poruku u kojoj piše da ste baš vi srećni dobitnik i zauzvrat traže fotografiju lične karte, kao i vaš portret.

prevara Foto: screenshot

Ista stvar se desila i na stranici Prodaja ljuljaške sve za kuću – nagradna igra, nagrada je ljuljaška za baštu, uslov lajk, šer i poruka i inboks.

facebook, prevara Foto: screenshot

Kao i u prethodnom primjeru – dobijete odgovor da ste osvojili ljuljašku, a zauzvrat vam traže lične podatke, kao i fotografiju vas i obe strane lične karte.

prevara Foto: screenshot

Na prvi pogled – jasno je da obe stranice nisu proizvod nekoga ko se ozbiljno bavi promocijom posla na mrežama. Podataka ima veoma malo, tek osnovno – profilna fotografija, cover fotografija i „nagrada“. Prije nego što odlučite da učestvujete u nekoj od nagradnih igara - provjerite ko stoji iza stranice, koliko podataka je dostupno, a naročito provjerite komentare i "fidbek" posjetioca stranice. 

Budite veoma oprezni i vodite računa kome dajete lične podatke! Kopiju lične karte od građana može tražiti samo službeno lice i to na osnovu zakona.

Ostale vijesti