Tuča migranata kod vrtića, jedan izboden

Autor:

U centru Bihaća, neposredno kod zgrade vrtića, danas se dogodila tuča u kojoj je učestvovalo više migranata, od kojih je jedan uboden nožem.

2
A- A A+
izbjeglice, migranti, emigranti, bihać, unicef Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Očevici kažu da je u incidentu, koji se dogodio oko 13.00 časova, učestvovalo desetak migranata, koji su imali letve i metalne šipke. Srećom, u krugu vrtića nije bilo djece koja tada obično provode vrijeme u igri na otvorenom, navode "Nezavisne novine".

Na lice mjesta brzo su stigli pripadnici policije i hitna pomoć, te je povrijeđenom migrantu ukazana pomoć, nakon čega je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Utrostručen priliv migranata u BiH

Prema riječima portparola MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedića, još se utvrđuju okolnosti ovog događaja i u toku je potraga za učesnicima incidenta.

Šiljdedić ističe da su ovakvi događaji na području Bihaća, ali i Velike Kladuše, u kojima borave migranti, postali svakodnevica, te navodi da je trenutno broj migranata znatno veći od smještajnih kapaciteta kojima raspolažu.

"Mnogi od njih spavaju na otvorenom ili u neuslovnim smještajima, nemaju pristup hrani i očekivano je da se dešavaju ovakve stvari. Policija u granicama mogućnosti pokušava da drži stvari pod kontrolom", kaže Šiljdedić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić rekao je da Vlada USK ozbiljno razmatra o uvođenju vanrednog stanja na području kantona, navodeći da, prema sadašnjim procjenama, u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi više od 6.000 migranata.

"Mi definitivno ne možemo primiti više od 3.200 migranata. Ne bježimo od mogućnosti proglašenja i vanrednog stanja i zatvaranja priliva migranata na područje USK ako nas institucije nadležne za rješavanje pitanja migracija ne shvate ozbiljno. Mi se sa ovim ne možemo nositi. Jedna od mjera jeste da ćemo proglasiti vanredno stanje i zatvoriti granice na području USK, tako da migranti više neće moći da dolaze na naše područje", poručuje Kljajić.

Ostale vijesti