Tražite trenera? Intervjuišite i crnca, Azijata...

Autor:

Od naredne sezone u Čempionšipu, Ligi 1 i Ligi 2, klubovi će pri potrazi za trenerom morati da razmatraju i širu perspektivu od čistog fudbalskog znanja.

Tražite trenera? Intervjuišite i crnca, Azijata... Foto: Guliver/Jan Kruger/Getty Images

"Runi pravilo" i na Ostrvu, za sada samo u drugom, trećem i četvrtom rangu.

Od naredne sezone klubovi u Čempionšipu, Ligi 1 i Ligi 2, moraće da pri potrazi za trenerom razmatraju i širu perspektivu od čistog fudbalskog znanja, pošto će biti obavezno da intervjuišu makar još jednog trenera koji pripada nekoj od manjinskih etničkih grupa (BAME).

Prostijim riječima rečeno to se odnosi na tamnopute trenere, azijskog, latino porijekla i tako dalje, prije svega jer je procijenjeno da ih je premalo u engleskom fudbalu.

Nakon otkaza Krisu Hjutonu iz Brajtona, u četiri najjače engleske lige ostala su samo četiri trenera koji pripadaju nekoj od manjinskih etničkih grupa, a jedan od onih koji je najzaslužniji za uvođenje ovog pravila jeste Sol Kempbel (ex Arsenal, Totenhem) koji vodi Maklsfild.

Osim njega tu su još samo Espiritu Santu (Vulverhempton), Kit Kurl (Nortempton) i Dino Mamria (Stivenedž), a samo jedan radi u Premijer ligi.

Koliko će ovo pravilo zaista pomoći ljudima iz manjinskih etničkih grupa da se "probiju" do posla na Ostrvu teško je u ovom trenutku predvidjeti, a za početak će ono na snazi biti 18 mjeseci kao probni projekat tamošnjeg saveza.

Ovo pravilo već postoji u NFL i poznato je po Denu Runiju koji je od vlasnika klubova tražio da pri intervjuu za poziciju trenera mora da bude makar još jedan "BAME" kandidat.

Tamo je očigledno dalo rezultata...

Ostale vijesti