• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBUNA U AVIONU: Uelbek odustao od leta za Beograd

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Francuski pisac Mišel Uelbek zbog problema sa avionom odustao od dolaska na festival u Beogradu. Pobunu izazvala lijepa crnka: "Rekla je upravo ono što sam ja želio da kažem..."

Puna dvorana Kombank dvorane (Dom sindikata) u Beogradu čekala je da vidi Mišela Uelbeka, jednog od omiljenih pisaca u ovim krajevima.

Ali, hladan tuš!

Direktor festivala Krokodil Vladimir Arsenijević imao je neprijatnu dužnost da saopšti publici da Uelbek neće doći, jer nije ni krenuo za Beograd.

Nakon negodovanja publike, sporadičnih zvižduka i pitanja "zašto niste objavili u medijima da on neće doći", pa i povika: "Vratite nam pare", Arsenijević je slegao ramenima i odgovorio da su tek danas saznali, iz Uelbekovih mejlova, da on neće doći.

Nemali broj gledalaca i ljubitelja francuskog pisca odmah je napustio dvoranu.

Uelbek je, naime, bio glavna zvijezda Festivala Krokodil i mnogi su pohrlili u Kombank dvoranu isključivo zbog njega.

Iščekivanje Uelbeka...
Izvor: MONDO/P. Vujić


Šta se dogodilo?

Uelbek je organizatorima festivala poslao dva mejla. U prvom je ispričao kako je u četvrtak uveče, zajedno sa suprugom, sjeo u avion za Beograd, ali da se onda dogodila "drama sa avionom kompanije Er Srbija (Air Srbija) koja je trajala satima", a prema tvrdnjama Uelbeka u avionu se osjetio i miris goriva (navodno je curilo gorivo iz aviona koji je iz Pariza trebalo da doleti u Beograd).

Napisao je i da je atmosfera u avionu poslije nekoliko sati "prerasla u neku vrstu pobune" i da su poslije 4 sata putnici, maltene, sami organizovali napuštanje aviona(?!).

"Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja prije nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtjevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osjećao. Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati", glasi prvi mejl koji je Uelbek poslao organizatorima, a koji su oni proslijedili medijima.

Potom je poslao još jedan mejl, namijenjen publici, odnosno ljubiteljima njegove književnosti, u kojem je napisao da bi događaj iz aviona mogla da bude duga priča i kako je cijelu pobunu pokrenula jedna lijepa žena, crne kose, koja je osoblju aviona rekla: "Dva sata nam govorite svašta, želim da odmah napustim avion".

Uelbek je izrazio divljenje toj ženi, jer je "baš tako nešto i on želio da kaže", istovremeno izražavajući žaljenje što on nije bio taj koji bi pokrenuo "pobunu":

"Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:

*jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lijepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.

*rekla je upravo ono što sam ja želio da kažem: "Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne vjerujem vam više, želim da siđem odmah."

*ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.

Teško je reći kako se sada osjećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negdje u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude "u poziciji posmatrača".

Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podsjeća na dugu francusku epizodu "žutih prsluka".

Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici", glasi njegov drugi mejl.

Organizatori festivala KROKODIL će preduzeti pravne mjere u vezi sa ovom situacijom.

"Udruženje KROKODIL će u narednim danima angažovati pravni tim radi konsultacija oko daljih koraka vezano za štetu koja je pretrpljena. Nakon godinu dana mukotrpnog i izuzetno skupog rada od strane malog tima (koji broji svega četiri člana) na dovođenju Mišela Uelbeka u Srbiju želimo da se sa zahvalimo svima na podršci u ovako, za nas, teškom trenutku i teškim okolnostima", istakli su oni.

Francuski pisac, inače, važi za jednu od najvećih zvijezda savremene svjetske književnosti. "Francuski Orvel“, kako još nazivaju Uelbeka, ali i "enfant terrible" (nestašni dečko) savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca trebalo je da u Beogradu govor o sebi, svom stvaralaštvu, savremenom svijetu i svom kompleksnom odnosu sa Francuskom.

Umjesto njega, glumac Boris Isaković publici je čitao odlomke iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

Izvor: MONDO/P. Vujić




Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop