Ova reč otkriva sudbinu vaše veze

Autor:

Evo kako da znate da li vi i osoba koju volite imate iste "ljubavne" planove.

Ova reč otkriva sudbinu vaše veze Foto: Guliver/Getty images, Tom Merton

Ako želite da se skrasite, i nadate se da je osoba sa kojom ste sada u vezi ona prava za vas, evo jedne sitnice koja će vam pomoći da budete sigurni u to… Ili će vam biti "signal" da se ne opuštate previše, zavisi od konkretnog slučaja.

Psiholozi sa Univerziteta Kalifornije proučavali su podatke dobijene tokom ranijih sedam nezavisnih studija u kojima je učestvovalo 1.400 ljudi, i došli su do interesantnog zaključka: osobe koje kad su u vezi ne mogu preko usta da prevale "mi" već umesto toga uvek govore "ti i ja" (ili "moj partner/partnerka i ja") nisu spremne da se dugoročno posvete partneru, niti planiraju neku budućnost sa tom osobom.

Naučnici kažu da se, u osnovi, stil emotivnog vezivanja može podeliti na "anksiozni" i "izbegavajući" tip.

Anskiozni se odnosi na to koliko je osoba okrenuta vezi, i koliko se boji da će izgubiti osobu koju voli, dok se izbegavajući odnosi na to koliko je osoba spremna da se zbliži sa partnerom u romantičnom odnosu.

Analiza podataka ranijih psiholoških studija pokazala je da, čak i kad se uzmu u obzir kulturološke i socijalne razlike među ispitanicima, osobe koje su taj "izbegavajući" tip imaju problema da izgovore "mi", i da se govoreći o partneru češće koriste drugim zamenicama "on/ona i ja", ili ličnim imenom. Potpuno nesvesno, oni izbegavaju korišenje zamenica za prvo lice množine.

Osobe koji imaju ovaj izbegavajući model ponašanja vrlo retko će govoriti u prvom licu množine, kada govore o vezi, čak i ako su sasvim zadovoljni svojim odnosom sa partnerom, navodi se u studiji objavljenoj u stučnom žurnalu Social Psychological and Personality Science, prenosi "Dejli mejl".

Tagovi:

Ostale vijesti