Školama u Ključu i Cazinu uručeni Arduino setovi

Predstavnici IT Girls inicijative dodijelili su u petak, 7. juna 2019. godine, učenicama i nastavnicima osnovnih škola u Ključu i Cazinu Arduino elektroničke setove namijenjene učenju programiranja i kreiranju elektronskih sklopova.

Školama u Ključu i Cazinu uručeni Arduino setovi Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ispred inicijative IT Girls, koju podržavaju tri UN agencije (UNICEF, UNDP i UN Women), setove je učenicama uručila Erma Mulabdić, koja je naglasila da cilj ove inicijative da djevojčice i dječaci imaju jednaku priliku da se bave informacionom tehnologijom i prave svoje informatičke i robotičke projekte. 

"Kroz razna istraživanja, ne samo u BiH već i u EU, shvatili smo da je na tržištu rada, odnosno poslovima koji se tiču IKT tehnologija do tri-četiri puta manja zastupljenost žena. Htjele smo da uradimo nešto po tom pitanju, pa smo 2015. godine osnovali inicijativu IT Girls, sa ciljem da uključimo što više djevojčica, djevojaka i žena u IKT tehnologije BiH.

U novembru prošle godine, zajedno sa našim partnerom Bit Alijansom, pokrenuli smo prvu 'crowdfunding' kampanju za skupljanje sredstava za robotičku opremu za škole u BiH, nakon čega smo uspjeli smo da obezbjedimo sredstva za devet škola, kojima ćemo donirati Arduino setove.

Nastavnici iz tih škola bili su na obuci u Sarajevu, gdje su se okušali u sklapanju elektroničkih projekata, a to znanje oni će prenijeti učenicama", kaže Erma Mulabdić, članica tima IT Girls inicijative.

Fuad Konjević, direktor Osnovne škole "Ključ", koju pohađa sa 403 učenika, kaže da je oduševljen ovim projektom.

"Nastavnici su mi prenijeli cilj ovog projekta, tako da sam bio zaista oduševljen sa utiscima koje su donijeli sa seminara u Sarajevu. Nadam se da će projekat biti realiziran i u narednim godinama, kao i da ćemo učvrstiti našu saradnju", kaže Konjević.

Direktor Osnovne škole Cazin II Elvedin Delalić navodi da je njegova škola, koju pohađa 697 učenika, uvijek rado učestvovala u ovakvim projekatima.

"Zahvalio bih se Ministarstvu obrazovanja što je uključilo našu školu u ovakav projekat, kao i inicijativi IT Girls na ovoj iznimno vrijednoj donaciji. Arduino setovi koje smo dobili sigurno će koristiti našim učenicima i nastavnicima da usavrše svoje informatičke vještine", rekao je Delalić.

Učenice osnovnih škola u Ključu i Cazinu nisu krile svoje oduševljenje ovom vrijednom donacijom, a prilikom susreta sa IT Girls inicijativom nastavnicima koji su pohađali obuku u Sarajevu uručeni su sertifikati.

Ostale vijesti