SAD: Huawei pitanje nacionalne bezbednosti, ne trgovine

Autor:

Promena stava u američkoj administraciji o Huawei kompaniji ili neusklađenost političara SAD?

SAD: Huawei pitanje nacionalne bezbednosti, ne trgovine Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je da se koraci, koje američka vlada preduzima protiv kineske telekomunikacione kompanije Huawei Technologies odnose na pitanje nacionalne bezbednosti i nemaju veze sa trgovinom. Ovo je u suprotnosti s izjavom američkog predsednika, koji je jasno rekao da Huawei posmatra, kao jedan od alata u pregovorima sa Kinom u zaoštrenim odnosima po pitanju trgovine.

"Kako što smo sve vreme i pričali, razgovori oko Huawei kompanije su zapravo razgovori, koji se tiču nacionalne bezbednosti, oni su odvojeni od trgovine", kazao je Mnučin u intervjuu američkoj televiziji CNBC, prenosi Rojters.

Trgovinski pregovori između vlasti u Pekingu i administracije predsednika SAD Donalda Trampa pogoršali su se početkom maja, kad je došlo do povećanja američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara i zabrane američkim kompanijama da posluju sa kineskim telekomunikacionim gigantom Huawei-jem.

Kina je na to odgovorila tarifama na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe i sa daleko oštrijim stavom prema zahtevima SAD. Tramp je protekle nedelje poručio da bi tarife na uvoz kineske robe mogle da budu povećane za još 300 milijardi dolara, ako bude potrebe.

Ostale vijesti