UNICEF i Univerzitet BL potpisali memorandum

Autor:

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Gita Narajan potpisala je s rektorom Radoslavom Gajaninom Memorandum o razumijevanju između UNICEF-a i Univerziteta u Banjaluci.

UNICEF i Univerzitet BL potpisali memorandum Foto: Unicef

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini je naglasila da je UNICEF veoma ponosan i privilegovan što je započeo ovu kampanju direktno sa Rektoratom jer smatra da će takvo partnerstvo omogućiti da već postojeću saradnju sa Univerzitetom podignu na veći nivo, kao i da će UNICEF ovim sporazumom dobiti strateškog partnera kada su u pitanju prava djece.

“Prva konkretna aktivnost koju ćemo provesti je radionica u oktobru koja će se fokusirati na inkluzivno obrazovanje i da vidimo kako da osiguramo da obrazovanje bude dostupno i inkluzivno za svu djecu sa invaliditetom. Ta radionica će biti provedena sa nastavnim osobljem i studentima i drago nam je da imamo tu prvu konkretnu aktivnost zato što je ovo veoma širok memorandum, ali tiče se dječijih prava. Sretna sam što počinjemo sa inkluzivnim obrazovanjem, jer je to nešto što je veoma važno za ovu grupu djece koja su često zanemarena i marginalizovana”, izjavila je Gita Narajan nakon potpisivanja Memoranduma i istakla da je Univerzitet već uradio odličan posao u smislu uključivanja studenata na jedan profesionalan način.

Unicef Foto: Unicef

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da Memorandum o razumijevanju na neki način predviđa širenje informacija i organizovanje različitih radionica u vezi sa dječijim pravima, odnosno obezbjeđivanje poštovanja dječijih prava.

“Poseban aspekt ovog sporazuma je posvećen inkluzivnoj nastavi, odnosno nastavi koja se izvodi za studente sa posebnim potrebama. Univerzitet je apsolutno opredijeljen da unaprijedi sve ove aktivnosti, a za takve studente mi smo u prethodnom periodu formirali centar gdje se nastava doslovno njima prilagođava. Smatram da smo do sada to uspješno radili. Sa ovom saradnjom sa UNICEF-om ćemo takvo postupanje još unaprijediti”, izjavio je Gajanin.

Predstavnica UNICEF-a Gita Narajan se u okviru svoje posjete Banjaluci sastala i sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem, ministrom pravde Antonom Kasipovićem i ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem na kojima je razgovarano o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i planovima za nastavak zajedničkih projekata sa ovom međunarodnom organizacijom.

“Tema ovih sastanaka je rad UNICEF-a u Republici Srpskoj na stvarima gdje možemo da poboljšamo iproširimo svoju saradnju kada su u pitanju dječija prava u RS”, istakla je Narajan.

Unicef Foto: Unicef

Ministar Šeranić i predstavnica UNICEF-a u BIH sumirali su do sada postignute rezultate u zajedničkim projektima. Kroz dogogodišnju saradnju urađeno je mnogo na polju unapređenja zdravlja najmlađe populacije, promocije imunizacije, razvoja hraniteljstva, transformacije ustanova za zbrinjavanje djece, jačanja kapaciteta centara za socijalni rad, ranog rasta i razvoja djece kao i unapređenja ishrane kod djece i dojenja.

„Izazov sa kojim se i dalje suočavamo jeste problem obima imunizacije, a jedna od ključnih karika jesu pedijatrijske službe i direktna komunikacija sa roditeljima, kojima treba odgovoriti na pitanja, ohrabriti ih i ponuditi na dokazima zasnovane informacije o dobrobiti vakcinacije. Razgovarali smo i o mogućnosti uvođenja izbornog predmeta na medicinskim fakultetima i školama, a koji se tiču upravo vještina komuniciranja“, poručio je ministar Šeranić.

Ostale vijesti