Proces čišćenja piralena iz ''Incela'' je skup

Srebrenka Golić kaže da će za oko dvije sedmice biti dostupno oko 40 uzorkovanja zemljišta sa područja poslovne zone "Incel" u Banjaluci.

1
A- A A+
incel, otrov, zabrana, piralen Foto: Željko Svitlica, mondo.ba

Ministarka za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je danas da će za oko dvije sedmice biti dostupno oko 40 uzorkovanja sa područja poslovne zone "Incel" u Banjaluci, gdje se u zemlju izlila veća količina otrovnog ulja piralen i drugih metala.

"Postoji proces, iako je jako skup, da se ovo zemljište dovede u red," kazala je Golić.

Ona je istakla da je ovo ministarstvo Vlada RS, odmah po saznanju o požaru u krugu poslovne zone "Incel", ovlastila da upute inspekcijske organe da izađu na mjesto događaja i utvrde činjenice.

Golić je naglasila da je poslovna zona "Incel", gdje je nekada radila hemijska industrija, mjesto koje treba "posebno opservirati".

Ona je poručila i da zagađenje ne postoji samo na trenutno kritičnoj lokaciji koja se istražuje, nego i na drugim lokalitetima unutar zone "Incela".

"Inspekcija je dostavila jedan zapisnik, ali nama nije bio potpuno jasan, pa smo uputili dodatna pitanja ekološkoj inspekciji o tome kako je došlo do požara, gdje su transfromatori koji su bili skladišteni prilikom privatizacije energane, te kakva je trenutno situacija," istakla je Golićeva.

Poslanik Srđan Mazalica (SNSD) naglasio je danas važnost i zdravstvenog pregleda radnika koji su ovdje radili.

On je precizirao da je Grad Banja Luka preduzeo sve aktivnosti da se ispita stanje na ovom terenu, kao i da ima informacije da je 2005. godine postojala procjena, urađena pod patronatom u EU, da je u Tešnju i Tuzli čak 200 do 400 puta veća koncentracija nego u Banjaluci.

"To je problem kojem se treba posvetiti i rješavati ga u narednom periodu", dodao je Mazalica.

Ministarka Golić je danas govorila i o plutajućem otpadu u Vrbasu, te istakla da je to međuentitetsko pitanje. Istakla je da je trenutno u toku sastanak u HE Bočac gdje su svi načelnici opština u slivu Vrbasa, stručnjaci iz oblasti ekologije, inspekciji organi i drugi koji analiziraju ovu problematiku.

Tagovi:

Ostale vijesti