• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi "Domino Fest" u Srpcu

Autor mondo.ba

Nakon godinu dana Amatersko pozorište Domino se vraća na pozorišnu scenu organizovanjem festivala omladinskog pozorišta pod nazivom "Domino Fest" koji će se održati od 15. do 29. juna ove godine u Domu kulture u Srpcu.

Jedan od glavnih ciljeva ovog događaja je osnaživanje scene omladinskog teatra i doprinosa kulturnom životu opštine Srbac, a u sklopu festivala svake subote nastupiće po jedno gostujuće bosanskohercegovačko omladinsko pozorište. Oni će imati priliku da se srbačkoj publici predstave kroz takmičarsku formu nastupa.

Ideja festivala je da nakon svake odigrane predstave publika ocjeni nastup pozorišta, a na kraju festivala, pozorište sa najvišom ocjenom publike dobiće priznanje. Prije početka svake predstave održaće se panel diskusije na kojima će učestvovati članovi gostujućeg pozorišta i drugi gosti.

Učesnici festivala su:

15.06. Dječije pozorište "EKO ART"  - Bugojno sa predstavom “Kut i ja”,

22.06. Mostarski teatar mladih – Mostar sa predstavom “Maslinova grana”,

29.06. DIS - Pozorište mladih - Banja Luka sa predstavom “Šta je zapravo uradio Tom”.

Festival se organizuje uz podršku DIS teatra iz Banja Luke, Doma kulture i opštine Srbac.

Ideja o nastanku pozorišta “Domino” rodila se 2012. godine kada je mladi srbački entuzijasta Dragan Radonjić, koji se godinama uspješno bavio amaterizmom u banjalučkom Studentskom pozorištu i Gradskom pozorištu “Jazavac” prihvatio ponudu srbačkog vrtića da za potrebe jesenje svečanosti ove predškolske ustanove sa vaspitačima kreira prestavu “U cara Trojana kozije uši”.

Predstava je po svemu bila nesvakidašnja, jer su njeni akteri bili Srpčani koji do tada nikada u životu nisu stali na “daske koje život znače”. Uloge su dodijeljene roditeljima polaznika vrtića, a predstava koja je odigrana u Domu kulture izazvala je nezapamćene reakcije publike.

To je bio okidač da se okupi grupa istomišljenika koja je i zvanično osnovala pozorište u vidu udruženja koje ima za cilj unapređenje kulturnog života Srpca kroz pozorišne, muzičko-scenske i druge aktivnosti. Od tada do danas, pozorište “Domino” organizovalo je desetak kulturnih događaja u vidu predstava, igrokaza, pozorišnih adaptacija, koncerata i slično, uz konstantno povećanje broja članova i sve veću zainteresovanost publike za njihov rad.

Trenutno broje 13 članova organizovanih u dvije grupe, prva je grupa do 15 godina, a druga od 15 i više godina. Do sada je kroz pozorište prošlo oko 80 djece, a neki od njih su postali aktivni članovi Studentskog pozorišta u Banjaluci.

Želja svih članova pozorišta je da osnuju mladu scenu u Srpcu na kojoj će raditi predstave do 50 gledalaca kako bi dodatno približili pozorište djeci i omladini.

Prostor za rad do sada su dobijali od brojnih ustanova, poput poput udruženja Izvor, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbac, Centra za kulturu i sport i udruženja “C.E.Z.A.R” , a podrška im je stigla i od Opštine Srbac koja im je pomogla da razviju kod mladih ljubav prema kulturi i obogate kulturni život u srbačkoj opštini.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop