Policija: Bezbjednost u Banjaluci zadovoljavajuća

Autor:

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić rekao je danas da je na području koje pokriva ova uprava u maju ove godine evidentirano 19,2 odsto manje krivičnih djela u odnosu na isti mjesec 2018.

0
A- A A+
policija, milicija Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Bezbjednost je na zadovoljavajućem nivou, kažu u policiji.

U maju je evidentirano 139 krivičnih djela, dok ih je u istom prošlogodišnjem mjesecu bilo 172.

Brkić je istakao da je riješeno je 114 krivičnih djela ili 79,2 odsto, a kada je riječ o nepoznatom licu 57 krivičnih djela ili 65,5 odsto.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 25,6 odsto, dok je broj saobraćajnih nezgovda porastao za 7,8 odsto.

"S obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, apelujem na građane da preduzmu mjere kako bi umanjili rizik za imovinu jer potencijalni izvršioci vješto koriste takve prilike. Ukoliko uoče kretanje sumnjivih i nepoznatih lica u blizini stana, kuće ili na parkinzima pozivam ih da to prijave policiji", rekao je Brkić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada Policijske uprave Banjaluka za maj.

Slađan Kvržić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u Sektoru kriminalističke policije u ovoj upravi, istakao je da je u maju iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 120 krivičnih djela što je na nivou iz maja 2018. godine, a da je razriješeno 76 odsto.

"Evidentirana su dva razbojništva i oba su razriješena, a riješeno je i pet razbojništava iz tekuće godine. Prijavljeno je i sedam krivičnih djela protiv života i tijela što je manje za 30 odsto. U maju nije bilo evidentiranih ubistava. U pet slučlajeva je evidentirano nanošenje lakših, a u dva slučaja teških tjelesnih povreda i svi su riješeni", rekao je Kvržić.

Prema njegovim riječima, otkrivena su tri krivična djela u oblasti zloupotrebe droge zbog čega su tužilaštvima dostavljena tri izvještaja protiv tri osumnjičena lica, a oduzeta je i određena količina različitih vrsta narkotika.

Kvršić je rekao da je podneseno osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog potupka.

Načelnik sektora policije Radenko Stakić istakao je da je u maju evidentirano 67 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 25,6 odsto manje nego godinu ranije.

Prema njegovim riječima, broj prekršaja je smanjen za 26,2 na 90, dok je broj saobraćajnih nezgoda porastao sa 7,8 odsto na 374.

"Smrtno su stradala dva lica, teško je povrijeđeno 12, a lakše 66 lica. Iz saobraćaja je isključeno 420 vozača, što je za 30,4 odsto više nego u maju prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, isključena su 383 vozača i njihov broj je porastao za 46,2, dok je, zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, isključeno 28 lica ili 31,7 odsto više", kaže Stakić.

On je apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da odgovornim ponašanjem spriječe pmoguće posljedice po sebe i druge učesnike.

Ostale vijesti