Norvežani se otrovali vodom, ima i mrtvih

Autor:

Norveške vlasti saopštile su danas da nastoje da utvrde izvor zagađenja vode na jugu zemlje, zbog kojeg je najmanje 55 osoba bilo hospitalizovano.

0
A- A A+

voda česma voda čaša Foto: MONDO, Lana Stošić

U 36 slučajeva pronađena je bakterija kampilobakter, rekao je lekar univerzitetske bolnice Haukeland, Oejvind Komedal, prenela je agencija AP.

Od četvrtka je 55 osoba, uključujući 13 dece, sa ostrva Askoj, severno od Bergena, zatražilo pomoć u bolnicama zbog kontaminacije, a svi su, u međuvremenu, otpušteni kućama.

Norveška novinska agencija NTB navela je da se razbolelo oko 2.000 ljudi.

Jednogodišnje dete sa ostrva Askoj preminulo je prošle sedmice zbog infekcije digestivnog trakta, ali nije, zasad, potvrđeno da je smrt povezana sa kontaminacijom.

"Nijedan pacijent nije životno ugrožen", rekao je Komedal, koji je dodao da je situacija pod kontrolom.

Zamenik gradonačelnika opštine Askoj juče je rekao da je bakterija ešerihija koli pronađena u rezervoaru koji snabdeva deo područja pijaćom vodom.

Rezervoar je zatvoren, ali nije jasno kako je bakterija uopšte tu dospela, navodi američka agencija.

Kampilobakterija je jedan od glavnih uzročnika dijareje i smatra se najčešćom bakterijom koja izaziva upalu gastrointestinalnog trakta.

Infekcije su najčešće umerene, ali mogu da budu fatalne za najmlađu populaciju i stare ljude.

Većina sojeva ešerihije koli su bezopasne, ali neki mogu izazvati dijareju, infekcije urinarnog trakta, respiratorne bolesti i upalu pluća.

Ostale vijesti