• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

La Liga špijunirala gledaoce, kazna drakonska

Autor mondo.rs

U potrazi za nelegalnim prenosima španske lige La Liga se koristila nedozvoljenim sredstvima.

 La-Liga-spijunirala-gledaoce-trazila-ilegalne-prenose-utakmica-i-La-Liga-torente Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Španska La Liga dobila je kaznu od AEPD-a (Agencija za zaštitu podataka) u iznosu od čak 250.000 evra zbog špijuniranja korisnika.

La Liga je pomoću aplikacije, a na osnovu geo lokacije telefona i mikrofona, koji je snimao u pozadini pokušavala da dokuči da li korisnik u trenutku snimanja programa (putem mikrofona) na legalan ili ilegalan način posmatra utakmicu. Korisnici nisu bili obavješteni o tome da ih mikrofon u pozadini snima i to je bio jedan od okidača za kaznu, koju je La Liga dobila.

Pročitajte i ovo: Prvi rekord Luke Jovića u Real Madridu!

Aplikacija La Liga, dizajnirana da ponudi sve online rezultate i pruži informacije o timovima prve i druge španske lige, uključuje i druge karakteristike, kao što je upotreba mikrofona za snimanje zvuka (retransmisija) i, koristeći algoritme slične onima, koje koristi Shazam aplikacija za otkrivanje pjesme, zaključuje da li klijent gleda fudbalsku utakmicu.

AEPD smatra da La Liga počinila veoma ozbiljnu povredu načela transparentnosti što nije pravilno informisala korisnike da aplikacija aktivira mikrofon za svoje potrebe za borbu protiv piraterije. Zbog toga, on je izrekao novčanu kaznu od 250.000 evra i poziva ih da se uvede mehanizme za jačanje znanja od strane korisnika, kada se aktivira mikrofon.

Predstavnici La Lige najavili su da će se žaliti na ovu drakonsku kaznu, jer smatraju da predstavnici AEPD-a nisu uložili dovoljno napora da dokuče kako, zapravo aplikacija radi što se mikrofona tiče, a La Liga tvrdi i da je sve u okviru aplikacije u skladu sa strogim evropskim pravilima. Ipak, La Liga je najavila da će spornu opciju isključiti do 30. juna, pred kraj španske ligaške sezone, kao i da će do tada obavijestiti korisnike o snimanjima preko mikrofona i tražiti dozvolu od onih, koji to odobre da ih snimaju.

Samo smo željeli da se zaštitimo od piraterije, a snimljeni materijali su bili enkriptovani“, izjavio je pravni La Liga zastupnik pred sudom prije izricanja kazne. La Liga je iskoristila da podsjeti sve na činjenicu da zbog piraterije gube najmanje 400 miliona evra godišnje zbog manjeg broj pretplata i marketinga, koji bi ostvarili na osnovu njih.

Čekamo vaše komentare ispod vijesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC