Ministarstvo neovlašteno snimalo zaposlene

Autor:

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona neovlašteno snimalo zaposlene. Sud naredio da uklone kamere iz kancelarija.

0
A- A A+
Kaspersky, Kaspersky Lab, Kamera, Camera, Spys, Spy, Špijun, Špijunaža Foto: Promo/Kaspersky Lab

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević potvrdio je danas Srni da su dobili presudu Suda BiH kojom je odbijena tužba Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona protiv rješenja Agencije kojim je ovom ministarstvu naloženo da ukloni video-nadzor iz kancelarija zaposlenih i izbriše snimke koji su zabilježeni.

"Ministarstvo je kao razlog uvođenja video-nadzora navelo - efikasne metode kontrole, odnosno zaštitu lica i opreme od neželjenih posljedica, krađe, oštećenja ili uništenja, te da su kamere postavljene kao pomoćno sredstvao evidencije odlaska i dolaska na posao, te prisustva zaposlenih", pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Agencija je ocijenila da je to protivzakonito i zaključila da je Ministarstvo kamere postavilo u kancelarije zaposlenih u kojima se vrše redovni, a ne neki specifični radni zadaci za čije je izvršenje potrebno sprovoditi posebne mjere obezbjeđenja, zaštite ili ograničenog pristupa određenoj opremi i dokumentima.

On je dodao da takvo postupanje predstavlja neopravdano zadiranje u privatnost zaposlenih, jer se na takav način prikupljaju podaci o njihovom ponašanju i navikama, što kod zaposlenih izaziva neprijatnost i osjećaj da su pod stalnom prismotrom.

Sud je potvrdio rješenje i između ostalog konstatovao "da se zaključi da je video-nadzor na radnom mjestu dozvoljen samo izuzetno, zbog zaštite lica ili imovine, povjerljivih podataka i poslovnih tajni, samo u onim dijelovima prostora gdje se navedeni interesi moraju zaštititi i kada se cilj ne može postići manje nametljivim sredstvima"

Ostale vijesti