• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bata Živojinović dobio ulicu u Beogradu

Autor mondo.rs

Po velikanu jugoslovenskog i srpskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću nazvana jedna ulica u centralnom delu Beograda. Čuveni TV voditelj Miloje Mića Orlović trebalo bi da dobija skulpturu ispred zgrade RTS.

 Bata Živojinović dobio ulicu u Beogradu Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Gradska komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je jednoglasno inicijativu da Bojanska ulica na Crvenom krstu u beogradskom naselju Vračar ponese ime po srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću.

Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, magazin "Bazar", kompanija "Borba" i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pokrenuli su inicijativu da jedna od beogradskih ulica dobije naziv po ovom umetniku.

"Velimir Bata Živojinović je naša velika glumačka legenda. On je svojim nemerljivim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije. 'Valter brani Sarajevo', 'Skupljači perja', 'Bitka na Neretvi' i mnogi drugi filmovi samo su neki u kojima je ostvario jedinstvene i neprikosnovene uloge, koje će ostati kao pečat jednog neverovatnog i neponovljivog dara", piše u inicijativi Gorana Vesića, a koju je obrazložila predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica jednoglasno su usvojili i predloge odluka za imenovanje 3.009 neimenovanih ulica u okviru projekta ažuriranja adresnog registra i to na području gradskih opština Čukarica, Rakovica, Novi Beograd, Lazarevac, Barajevo, Mladenovac, Obrenovac i Sopot.

"Do sada smo imenovali 1.897 neimenovanih ulica, a sada su usvojeni i predlozi odluka za imenovanje još 3.009 ulica i to na teritoriji Čukarice 150 ulica, u Lazarevcu 579, na Novom Beogradu 75, u Mladenovcu 457 ulica, Barajevu 705, Obrenovcu 764 i Sopotu 279 ulica. Kako bi te ulice dobile prava imena, sarađivali smo sa Akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane, Gradskom bibliotekom i mnogim drugim ustanovama, ali su najvećim delom inicijative za nazive ulica davali sami građani i lokalne zajednice", rekla je Andrea Radulović.

Komisija je usvojila i inicijativu RTS-a za postavljanje skulptureMiloja Miće Orlovića, istaknutog televizijskog voditelja, novinara i urednika, sa idejom da predložena lokacija bude ispred zgrade u Takovskoj 10 ukoliko se sve relevantne institucije usaglase. MIća Orlović je preminuo 2013. godine.

Skulptura koja bi bila postavljena je autorsko delo vajara Nebojše Savovića.

Na sednici je usvojena i inicijativa Gorana Vesića da bude podignut spomenik despotu Stefanu Lazareviću na prostoru između Gundulićevog venca, Drinčićeve i Palmotićeve ulice.

U inicijativi piše da dve ulice u Beogradu već nose ime po njemu i da zbog njegovog izuzetnog značaja u našoj istoriji, odnosno u vođenju srpske despotovine u njenim najtežim trenucima i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop