Grenland se topi: U danu dvije milijarde tona leda

Autor:

Više od 40 odsto grenlandskog leda je ovog proljeća imalo određeni stepen topljenja, ali ukupno topljenje samo tokom subote procjenjuje se na veoma zabrinjavajućih dvije milijarde tona.

0
A- A A+

led, zima, planina, sneg, jezero, zaleđeno jezero Foto: MONDO/Danilo Jauković Ilustracija

Ta dva kubna kilometra  ledenog pokrivača, uopšte nije ni uobičajena niti zanemarljiva količina i povzuje se sa globalnim otopljavanjem.

Izvor: Youtube/CBS News

Iako je Grenland najveće ostrvo na svijetu sa velikim količinama leda, veoma je neuobičajeno da se toliko leda istopi u junu. Sezona topljenja traje od juna do avgusta, a najveći dio se istopi u julu, prenijela je danas američka televizijska mreža Si En En (CNN).

Aljaska: Pomor foka, nađeno najmanje 60 mrtvih

Tomas Mot, naučnik sa Univerziteta u Džordžiji, specijalizovan za klimu na Grenlandu izjavio je da je iznenadi skok u topljenju leda neuobičajeno ali nije bez presedana.

PLAY DEAD: Studenti "mrtvi" na sednici Bundestaga VIDEO

"To može da se poredi sa onim što smo vidjeli u junu 2012. godine", rekao je Mot podsećajući da je to bila rekordna godina kada je čitavi ledeni pokrivač na Grenlandu iskusio neki stepen topljenja, što se desilo prvi put od kada se vodi evidencija.

PREGREVANJE: Na Aljasci već stiglo leto

Ostale vijesti