• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pilić u Banjaluci: Novak ispred Federera i Nadala

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Jedan od najvećih autoriteta u teniskom svijetu, poznati stručnjak Nikola Pilić nema nikakvih dilema ko je najbolji teniser današnjice - Novak Đoković.

 Nikola Pilić u Banjaluci: Novak Đoković ispred Federera i Nadala Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Sa tri osvojena Dejvis kupa sa Njemačkom (1988, 1989, 1993), potom i Hrvatskom (2005), a onda i kao savjetnik u stručnom štabu Srbije (2010), Nikola Pilić je stigao u Banjaluku kao trener Ane Pršo, koja je sparingovala sa Draženom Petrovićem, seniorskim prvakom Bosne i Hercegovine.

Nekoliko banjalučkih novinara, među kojima je bio i MONDO, Iskoristili su priliku da porazgovaraju sa iskusnim 79-godišnjim trenerom o aktuelnostima iz "bijelog sporta".

"Prvi put u Banjaluci sam bio prije 60 godina. Imao sam 19 godina kad sam igrao turnir ovdje, a sadašnji razlog mog dolaska je Ana Pršo, koja je rođena u Sidneju i koju treniram već tri godine. Imala je jako teških povreda i izdržali smo i sada poput vašeg Dražena Petrovića (koji joj je bio sparing parner na terenu TK Borca) treba da se probiju da osvajanja ATP ili WTA poena. A to je nešto najteže. Ipak, uvjeren sam da će postati igračica upisana na žensku rang listu", počeo je priču legendarni Pilić.

Prema njegovim riječima, odličnih tenisera u bivšoj Jugoslaviji će biti uvijek jer smo talentovani za "loptaške" sportove.

"Dobra je perspektiva našeg tenisa jer smo mi talentovani za sportove s loptom, bilo da je u pitanju košarka, fudbal, tenis ili vaterpolo. Pola vijeka se 'svađam' s ljudima oko pitanja šta je to talenat. On se po mom mišljenju ne može zaustaviti već je nepremostiva prirodna sila. Ako sportisti u grudima imaju 'bombu' koja ih tjera da treniraju i budu bolji, da imaju disciplinu i odricanje od dosta toga u životu, onda imaju šansu da postanu igrači."

To je bez imalo sumnje imao i ima Novak Đoković, prvi reket svijeta...

"Uvijek sam govorio kad je Novak u 'šestoj' brzini, za mene je najbolji teniser na svijetu. Ne zato što je bio 4.5 godine kod mene i što je od mene mnogo naučio, već što je broj 1 sa 4.800 bodova prednosti. Imao je problem u Rimu i Rolan Garosu i to se događa kod velikih igrača zbog psiho-fizičkog zamora. Svaka čast Rafaelu Nadalu (osvajaču Pariza), ali mislim da je Novak apsolutni broj jedan, osim možda na zemlji. To je mjesto koje zaslužuje."

Na pitanje novinara o Draženu Petroviću iz Prnjavora, koji je seniorski šampion BiH, Pilić je rekao da mora da "očvrsne" ukoliko želi da postane "igrač".

Džumhuru, kapa dole!

O prvom reketu Bosne i Hercegovine Damiru Džumhuru, iskusni trener je govorio u superlativu... "Damir je u prvih 50 na svijetu i svaka mu čast. Vidio sam ga kad je Gulbis osvojio turnir u Sarajevu i tada je igrao pristojno. Ušao je u prvih 50 i skidam mu kapu. Da li će napraviti korak dalje, to je jako teško reći, ali iznenađen sam koliko Džumhur dobro igra. Daj Bože da uđe iako je konkurencija paklena. Svako ko je u prvih 100 zaslužuje poštovanje jer imate barem 20.000 igrača na svijetu, koji se poput Dražena, probijaju ka gore."

"Divan je momak, vrlo talentovan, kulturan i fin, ali da li će uspjeti moramo da pitamo 'onog gore'. Ako bude ovako nastavio s obzirom da je seniorski prvak BiH, ima šanse da postane igrač. Jednom sam prognozirao da će Ernest Gulbis sa 16 i po godina postati TOP 10 teniser, ali je tek 10 godina kasnije to uspio. Biću rezervisan za Petrovića, ali nesporno je da igra lijep tenis i tehnički dotjeran, a sada mora fizički i mentalno da očvrsne da bi mogao da 'pliva' u današnjoj konkurenciji. Kad sam ja igrao finale Rolan Garosa i kad sam sve platio poslije ostalo mi je 500 dolara. Danas je nagrada za to oko milion i 200 hiljada evra zbog ogromne konkurencije. Zato je to velika stvar i opet iskreno čestitam Novaku da u 33. godini je broj 1 za svijetu."

Prema njegovim riječima, broj osvojenih gren slemova nije najvažniji u tenisu već broj nedjelja provedenih na prvoj poziciji ATP liste.

"'Slemovi' nisu glavna tema već je bitan broj nedjelja provedenih na prvom mjestu ATP liste. To je najvažnije, a ne da li će osvojiti 18 ili 19 titula na najvećim turnirima. Novak ima šanse i to da nadmaši u narednih četiri-pet godina, ako bude igrao. Ako može Federer, onda može i Novak. Svaka čast Federeru ili Nadalu, nisam subjektivan, kad Novak igra u 'šestoj' brzini, onda je za mene broj jedan na planeti."

Pilić je istakao da mu je žao što Đoković prije Vimbldona neće nastupati na barem jednom turniru na travi, ali je naglasio da je kod Noleta najbitniji "fokus".

"Rim i Pariz su mu oduzeli mnogo snage, pa je rekao da je bolje da odmori i proba da odbrani titulu u Vimbldonu. Novak je genijalac kad je u pitanju fokusiranje na jednu stvar, nije samo tenis udaranje loptice. Kad je kao dječak izjavio da želi biti 'broj 1', svi su se nasmijali osim mene. Nisam znao da će to postati, niti da će biti 'broj 3', ali se nisam smijao jer sam kod njega vidio ogromnu 'bombu' u prsima koja ga gura naprijed."

Time naravno ne umanjuje sjajnu karijeru Rodžera Federera, Rafaela Nadala i ostalih...

"Rodžer je fantastičan igrač, osvojio je 20 gren slemova, igrao je 39 ili 40 polufinala na najvećim turnirima, ali Novak sa svim najboljim igračima ima pozitivan skor. Ne interesuju me lijepe riječi već brojke. A Nole ima pozitivan omjer sa Federerom, Nadalom ili Endijem Marejem, što jasno pokazuje njegovu klasu", zaključio je Pilić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC