• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija sporta u Beogradu: Prvi put VAR na vaterpolu!

Autor mondo.rs

Istorija sporta u Beogradu: Prvi put VAR na vaterpolu!

 Vaterpolo VAR tehnologija u Beogradu Izvor: MN PRESS

Nova vaterpolo epoha počinje u Beogradu!

Predstojeće finale FINA svetske lige na Tašmajdanu, nadamo se pred rasprodatim tribinama otvorenog bazena, ujedno će biti i prvo tokom kojeg će biti korišćena VAR tehnologija.

Inovacija, koja je uzdrmala vrhunski fudbal, od sada će pomagati i vaterpolo sudijama u situacijama kada je teško ili -nemoguće proceniti da li je lopta celim obimom prešla crtu ili nije. Konkretnije rečeno - da li je gol ili ne.

U bazenu je ovaj zahtevan posao još teže obaviti bez greške utoliko što crta ne postoji, već postoji voda koja prska "na sve strane" i peni pod rukama igrača i golmana...

"Osim što će se pobedniku dodeliti prva viza za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, važno je napomenuti da je nagradni fond povećan i znosi 350.000 dolara", rekao je visoki funkcioner FINA, Mark Koganov i dodao:

"Takođe, po prvi put u Beogradu u istoriji vaterpola koristiće se video tehnologija, slično VAR sistemu u fubalu, gde će se uz pomoć video snimaka jasno razrešiti svaka dilema da li je gol postignut ili ne. Probaćemo taj novi sistem, videti kako funkcioniše, proveriti efikasnost. Želja je da se video tehnologija koristi na Svetskom prvenstvu u Koreji i mislim da bi to bio veliki korak napred".

MANDO, OSVOJI SVE PONOVO!

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten našeg tima Filip Filipović konstatovalisu su da spremno dočekuu očetak završnog turnira.

"Pripreme za Svetku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača", poručio je Savić.

Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup delfina na Finalnom turniru Svetske lige.

"Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika. Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost", govorio je levoruki "bobmarder".

"Ali, ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropka kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas".

Turnir osam najboljih timova sveta počinje u utorak, a poslednji termin dana - od 21 čas - rezervisan je za "delfine". Srbija prvog dana igra sa Australijom, u sredu je veliki derbi sa starim rivalom, Hrvatskom, a potom sledi duel sa Kazahstanom kada ćemo saznati sa koje pozicije u grupi će Savićev tim krenuti ka završnici.

Četvrtfinala su u petak, polufinala u subotu, a finale u nedelju.

Srbija je pet puta u nizu osvajala Svetsku ligu, ali je prošle sezone ispala završila kao druga u grupi sa Crnom Gorom i Rumunijom, pa naših momaka - olimpijskih i evropskih prvaka - nije bilo na finalnom turniru u Budimpešti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC