• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znanja i inovacije su baza za napredak

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Zaštita intelektualne svojine je izuzetno važna danas kada se razvoj najnaprednijih društava zasniva upravo na novim idejama, rečeno je na otvaranju konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak" u Banjaluci

 Znanja i inovacije su baza za napredak Izvor: Mondo/Željko Svitlica

''Intelektualna svojina je sve ono na čemu se baziraju najnaprednije i najkonkurentnije svjetske ekonomije. Sve ono što je rezultat pameti i znanja. Zaštita intelektualne svojine i podsticanje ulaganja u stvaranje intelektualne svojine je veoma važno kako bismo napravili transformaciju od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim investicijama do ekonomije zasnovanje na zanju i inovacijama'', rekla je u uvodnoj riječi predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, objasnio je da sve države treba da urade sve što je potrebno da intelektualnu svojinu zaštite kroz zakonske propise, a da vlasnici svojine budu obezbjeđeni i da mogu imati koristi od toga. 

"Današnji razvoj privrede i novih tehnologija zasnovan je na znanju i na kreativnosti ljudi koji rade. To njihovo znanje i njihova kreativnost treba da bude zaštićena i da ti ljudi, vlasnici tog znanja i te kreativnosti imaju i koristi od toga," dodao je Višković i sugerisao kako zemlje u regiji treba malo slobodnije se uhvate u koštac sa ovim pitanjima.

Regionalna konferencija "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak" održava se danas u Banskom dvoru u Banjaluci u organizaciji regionalne think-tank organizacije "Institut za javnu politiku."

Konferencija se održava kao dio foruma "Balkan Perspectives Today", čiji je cilj da pruži stručnu podršku procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

O prijetnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine govore premijeri Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević, kao i predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija, kao i predstavnici stučne javnosti iz regiona.

Kako navode organizatori, cilj konferencije je da se ova tema dodatno aktuelizuje kako bi se pronašli novi načini zaštite autorskog i srodnih prava, i na taj način pružila podrška nadležnim institucijama kroz debate donosilaca odluka, eksperata i druge zainteresovane javnosti.

Konferencija ima tri panela: "Medijski monopol na Zapadnom Balkanu: Koja je uloga države"; "Intelektualna svojina i telekomunikacije danas" i "Autorska prava i savremena piraterija."

Generalni pokrovitelj konferencije je kompanija MTEL Banjaluka.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE