Bitcoin preokret: Vrednost rekordno skočila

Autor:

Bitkoin premašio 9.000 dolara, prvi put u više od godinu dana zahvaljujući društvenoj mreži Facebook.

Bitcoin preokret: Vrednost rekordno skočila Foto: Promo / Kaspersky Lab

Cena Bitcoin-a premašila je 9.000 dolara u nedelju (16. jun), pod uticajem izveštaja da će Facebook uskoro pokrenuti sopstvenu kriptovalutu.

Vrednost bitkoina je u protekla 24 sata dostigla nivo od čak 9.381,82 dolara, prema cenovnom indeksu CoinDesk-a, prenosi CNBC, i podseća da je poslednji put kada je Bitcoin dostigao cenu od 9.000 dolara bilo u maju 2018. godine.

Od početka tekuće godine, vrednost ove digitalne valute je skočila za 140 odsto. Bitcoin je, međutim, danas, u ponedeljak 17. juna, zabeležio blagi pad od 1,5 odsto na 9.157,59 dolara.

Na skok kritptovalute uticala je vest da će Facebook navodno već 20. juna lansirati sopstveni kripto token, dok je nekoliko medija prenelo da će zaposleni u toj kompaniji moći da primaju platu u novoj valuti. Bitkoin je napravio zapanjujući preokret u ovoj godini, nakon teške 2018. za tu valutu kada je registrovala pad od preko 70 odsto.

Stručnjaci tvrde da uključivanje velikih kompanija, poput američkih kompanija Facebook i AT&T-a, u kripto prostor pomaže podizanju poverenja, jer daje određeni stepen legitimnosti toj industriji, koju dugo opterećuju priče o ilegalnim aktivnostima, špekulativnoj trgovini i regulatornoj kontroli.

AT&T je prošlog meseca saopštio da će početi da prihvata kripto plaćanja kroz partnerstvo sa BitPejom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ostale vijesti