• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afrički Kup nacija kreće 21. juna

Autori mondo.ba Autori Fena

Najviše trofeja na prvenstvu Afrike do sada je osvojio Egipat, domaćin ovogodišnjeg šampionata, dok je na drugom mjestu Kamerun, koji brani titulu osvojenu 2017. godine u Gabonu.

32. izdanje afričkog Kupa nacija počinje 21. juna i trajaće do 19. jula. Ovogodišnja smotra najboljih selekcija "crnog kontinenta" održaće se u šest gradova Egipta, koji je i najuspješnija reprezentacija kada je u pitanju broj osvojenih trofeja na kontinentalnim prvenstvima, koja se održavaju od 1957. godine.

Naime, fudbalska reprezentacija Egipta rekorder je sa sedam titula afričkog šampiona, dok je na drugom mjestu Kamerun s pet titula.

Gana je četiri puta osvojila afrički Kup nacija, Nigerija tri puta, po dvije titule imaju Obala Slonovače i Demokratska Republika Kongo, a još osam zemalja (Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo) slavilo je po jednom, prenosi Hina.

Najbolji strijelac u istoriji afričkih prvenstava je Kamerunac Samjuel Eto sa 18 golova. Loran Pokou iz Obale Slonovače je postigao 14 golova, a Nigerijac Rašidi Jekini 13. Egipćanin Hasan El Šazli je zabilježio 12, a Kamerunac Patrik Mboma, Egipćanin Hosam Hasan i Didije Droba iz Obale Slonovače po 11 golova.

Najviše pogodaka na jednom prvenstvu postigao je zairski napadač Ndaje Mulamba koji je na Kupu nacija 1974. imao devet golova.

Egipćanin Ahmed Hasan i Kamerunac Rigobert Song rekorderi su sa po osam nastupa na afričkim prvenstvima.

Kod igrača najviše titula, po četiri, imaju Egipćani Esam El Hadari i Ahmed Hasan.

Najuspješniji treneri su ganski stručnjak Čarls Gjamfi i njegov egipatski kolega Hasan Šehata sa po tri titule šampiona.

Francuz Erv Renar jedini je trener koji je afričko prvenstvo osvojio s dvije različite reprezentacije. To mu je uspjelo na klupi Zambije (2012) i Obale Slonovače (2015). Od 2016. vodi Maroko koji je jedan od kandidata za afričku krunu na ovom prvenstvu.

Prošlo prvenstvo Afrike održano je 2017. godine, domaćin je bio Gabon, a do zlatne medalje je stigao Kamerun trijumfom nad Egiptom (2:1). Zanimljivo, nakon predstojećeg, egipatskog prvenstva, sljedeće će 2021. godine biti održano upravo u Kamerunu.

AFRIČKI PRVACI

7 - Egipat

5 - Kamerun

4 - Gana

3 - Nigerija

2 - Obala Slonovače, DR Kongo

1 - Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo

NAJBOLJI STRIJELCI

18 - Samjuel Eto (Kamerun)

14 – Loran Pokou (Obala Slonovače)

13 – Rašidi Jekini (Nigerija)

12 - Hasan El Šazli (Egipat)

11 - Patrik Mboma (Kamerun), Hosam Hasan (Egipat), Didije Drogba (Obala Slonovače)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC