Japansko mjesto razvrstava otpad u 45 kategorija

Autor:

Japanski Kamikatsu sa 1.500 stanovnika namjerava da do 2020. godine postane naselje bez smeća, a njegovi mještani već su sada suočeni sa zbunjujućih 45 kategorija razvrstavanja otpada.

0
A- A A+
đubre, deponija, reciklaža, smeće Foto: Mondo/ Goran Sivački

Kategorije pokrivaju sve – od četkica za zube do jastuka.

Postupak stvarno može biti komlikovan, ne samo zbog gomile kategorija, nego se predmeti poput plastičnih boca moraju oprati i osušiti prije predaje na reciklažu.

Ako je predmet sastavljen od više dijelova i materijala, od stanovnika se očekuje da ih rastave i svaki komad razvrstaju u odgovarajući kontejner, prenosi Tanjug.

Kamikatsu planira da do iduće godine sav svoj otpad reciklira i zatvori spalionicu smeća, a njegovi stanovnici nisu sigurni da bi njihova inicijativa „upalila“ i na nekom drugom mjestu.

„Nama to polazi za rukom jer nas je samo 1.500. U većim gradovima to bi bilo mnogo teže“, kaže jedan mještanin.

U Japanu se na nacionalnom nivou reciklira svega 20 odsto smeća, a Kamikatsu je, po podacima iz 2017. godine, proizveo 286 tona otpada od čega je u reciklaži završilo 80 odsto.

Mnogi dijelovi Japana traže da stanovnici razvrstavaju otpad, ali većina ima samo nekoliko kategorija, dok se uglavnom smeće i dalje spaljuje.

Zanimljivo je da Japan po glavi stanovnika proizvodi manje ukupnog smeća od većine razvijenih zemalja, ali je zato po plastičnom otpadu drugi, iza SAD.

Banjalučani u smeće bace dva miliona maraka!?

Zašto treba da reciklirate stare telefone

Ostale vijesti