• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZMAJEVI: Naš cilj je prolazak grupe na EURO 2020

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Rukometaši Bosne i Hercegovine stigli su u ponedjeljak u Sarajevo nakon što su sinoć napravili podvig i izborili plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Avion s rukometnim "zmajevima" na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sletio je u 15 sati, a dočekali su ih brojni članovi porodica, prijatelji i novinarske ekipe.

Selektor BiH Bilal Šuman zahvalio se na dočeku i svim igračima i članovima stručnog štaba koji su doprinijeli uspjehu.

"Ovo je naš treći pokušaj da se plasiramo na takmičenja. Češka i Bjelorusija s kojima smo igrali su veoma dobre ekipe koje redovno igraju evropska i svjetska prvenstva. Pobijedili smo dvije utakmice u gostima, ali smo izgubili dvije kod kuće. Sve mi to govori da imamo potencijala", rekao je Šuman.

Ističući kako je misija uspješno završena, Šuman je najavio da će večeras tim proslaviti uspjeh, a potom početi razmišljati o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje su u oktobru.

Tokom dvadesetodnevnih priprema uoči januarskog Evropskog prvenstva Šuman je najavio da će raditi na jačanju odbrane i boljoj igri iz pozicionog napada.

"Pokušaćemo postaviti veće ciljeve. Na prvenstvu će se igrati u grupama po četiri tima i cilj je svakako biti među prve dvije selekcije, da se izbori prolaz u drugi krug takmičenja", dodao je Šuman, koji nije želio govoriti o lošim stvarima u organizaciji rukometa u Bosni i Hercegovini.

Kapiten "zmajeva" Mirsad Terzić se takođe zahvalio na dočeku na sarajevskom aerodromu i istakao da je ekipa ostvarila veliki rezultat i uspjeh.

"Bilo je teških trenutaka, ali uspjeli smo maksimalnim zalaganjem svih", kazao je Terzić.

Iskusni Nikola Prce izrazio je zadovoljstvo što je ekipa uspjela pokazati karakter i pobjedom nad jakom Češkom izboriti plasman na EURO, a da ne mora čekati rezultate drugih reprezentacija.

"Hvala svima, igračima i stručnom štabu. Hvala Tuzli koja je bila domaćin ovih kvalifikacija", dodao je Prce.

I strijelac odlučujućeg pogotka u pobjedi nad Češkom Ivan Karačić se zahvalio svima i najavio da će BiH nastaviti raditi kako bi i u predstojećim izazovima donosila radost navijačima.

Golman reprezentacija Benjamin Burić je naglasio da je plasman na EURO važna stvar za Bosnu i Hercegovinu i sport u njoj.

"Nadam se da će ovo biti i prekretnica za bolje dane i u rukometu u Bosni i Hercegovini koji trenutno nije na zavidnom nivou. Hvala svima", kazao je Burić.

Sinoćnjom pobjedom nad Češkom izabranici selektora Bilala Šumana izborili su istorijski plasman na Evropsko rukometno prvenstvo. 

BiH je kvalifikacije okončala na trećem mjestu u grupi 5 s učinkom od četiri pobjede i dva poraza, baš koliko su imali i Bjelorusija i Češka. Te tri selekcije su izborile učešće na EURO, dok će posljednjeplasirana Finska svoju priliku čekati u nekim novim kvalifikacijama.

Rukometni EURO 2020 za muškarce održaće se u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, od 10. do 26. januara naredne godine. Žrijeb grupa za takmičenje biće održan 28. juna u Beču.

Bit će to 14. po redu rukometni EURO, a prvi na kojem će nastupiti 24 reprezentacije.

Pored BiH, debitanti na prvenstvu će biti i selekcije Letonije i Holandije. Za titulu prvaka Evrope će se još boriti i Austrija, Norveška, Švedska, Španija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Danska, Mađarska, Portugal, Francuska, Rusija, Češka, Bjelorusija, Poljska, Švajcarska, Island, Crna Gora, Srbija i Ukrajina.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC