Nema sumnje, Kozarska Dubica je grad rukometa!

Dvije selekcije ŽRK Knežopoljka osvojile titulu šampiona BiH, dok su dječaci iz Rukometnog kluba Kozara Mlijeprodukt osvojili zlato i bronzu. Igračice ŽRK Dubica rođene 2004. godine došle do trećeg mjesta.

Nema sumnje, Kozarska Dubica je grad rukometa! Foto: Promo/ŽRK Knežopoljka

Kozarska Dubica fabrika je sportskih talenata u punom smislu te riječi. Kao potvrda ovih napisa, stigli su uspjesi mlađih selekcija Ženskog rukometnog kluba Knežopoljka i Rukometnog kluba Kozara Mlijekoprodukt, kojima se ponose njihovi sugrađani, ali prije svega oni sami, kao i njihovi roditelji i treneri.

Članice Knežopoljke rođene 2002, 2004, 2006. i 2008. godine postale su šampionke Republike Srpske, dok su proteklog vikenda do zlatnih medalja na finalnim turnirima prvenstva BiH igranim u Kozarskoj Dubici i Zavidovićima došle generacije "2004" i "2008" .

ŽRK Knežopoljka Foto: Promo/ŽRK Knežopoljka

U grupnoj fazi takmičenja, igračice Knežopoljke rođene 2004. godine, koje trenira Bojana Rodić, savladale su Slogu iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja rezultatom 31:23, dok su još ubjedljivije bile u okršaju sa Krivajom (14:26). U polufinalnom okršaju su savladale Borac rezultatom 32:18, dok su u borbi za zlato ponovo ''uzele mjeru'' sastavu Sloge (21:13). Najbolja igračica turnira stigla je iz šampionske ekipe, a riječ je o Lari Stanić, koja je, nesumnjivo, jedna od najperspektivnijih rukometašica Republike Srpske i BiH u ovom uzrastu.

Njihove četiri godine mlađe sugrađanke, pod komandom trenerice Lene Kovačević, do trofeja su stigle pobjedama nad Krivajom (13:10) i Hadžićima (10:3), MVP turnira bila je Teodora Glišić, koja se sa rukometnom loptom druži tri godine, a u idealnu sedmorku izabrane su i Ena Burazor, Marija Mećava i Anđela Mirić.

"Možemo reći da smo prezadovoljni postignutim rezultatima. To smo i očekivali sa obzirom da vrijedno radimo i treniramo. Imamo dosta djece koja su vrijedna, požrtvovana i uporna. U tom svemu dosta zasluge ima naša susjedna država Hrvatska sa kojom sarađujemo, igramo njihove lige, dobijamo pozive na njihove turnire tako da djeca mogu steći dosta iskustva i napredovati u rukometu. Sljedećeg vikenda putujemo sa 2002. godištem u Hadžiće i 2006. u Grude na državno prvenstvo i tu očekujemo dobar rezultat", rekla je trenerica Bojana Rodić.

RK Kozara Mlijekoprodukt Foto: Promo/RK Kozara Mlijekoprodukt

Krenule su tako dubičke mlade rukometašice stopama svojih drugara iz Kozara Mlijekoprodukta, koji su postali trostruki šampioni Republike Srpske (igrači rođeni 2004, 2006. i 2008. godine). Najmlađi su potom dominirali i na finalnom turniru za prvaka BiH igranom u Bijeljini gdje su savladali domaćina (14:12), te Maglaj (10:7) i Krivaju (9:6), dok su najstariji na završnici igranoj 9. i 10. juna u dvorani Borik u Banjaluci uspjeli da se okite bronzanom medaljom, iza Izviđača iz Ljubuškog i tuzlanske Slobode.

Tokom takmičenja u grupi nadigrali su Međugorje (15:35) i Krivaju (26:20), dok su minimalnim rezultatom poraženi od Slobode (23:24), što im je bilo dovoljno za mjesto u borbi za odličja. Ipak, u borbi za finale su doživjeli poraz od ''skauta'' rezultatom 26:25, ali su "rane zaliječene" trijumfom nad Lokomotivom u sudaru za bronzu (31:27).

RK Kozara Mlijekoprodukt Foto: Promo/RK Kozara Mlijekoprodukt

"Nakon osvojena tri prva mjesta na završnici prvenstva RS (2004, 2006. i 2008.), očekivano smo osvojili prvo mjesto u BiH sa 2008. godištem, dok smo sa 2004. godištem osvojili treće mjesto u izuzetnoj konkurenciji. Izgubili smo dvije neizvjesne utakmice, u grupi od Slobode i polufinalnu od Izviđača. Malo je nedostajalo i da 2004. igra finalnu utakmicu, nedostajalo nam je vrlo malo. Sve čestitke ekipama Izviđača i Slobode na osvojenim odličjima, nadamo se uzbudljivim i neizvjesnim utakmicama i u budućnosti. Naredni vikend igramo završnice sa još dva godišta (2000. godište u Brčkom i 2006. godište u Lubuškom ), te se nadamo da ćemo uspješnu sezonu učiniti još uspješnijom. Za naredni period obećamo još više treninga, još kvalitetnijeg rada, a nadamo se da će i rezultat biti sličan ovosezonskom", rekao je za MONDO trener mlađih selekcija Kozare Mlijekoprodukt Dragan Gajić.

ŽRK Dubica

Naravno, ne treba zanemariti ni treći uspješan rukometni klub iz ovog grada, a radi se o Ženskom rukometnom klubu Dubica, čije su igračice rođene 2004. godine na pomenutom državnom prvenstvu osvojile bronzanu medalju, a koji se, kada su seniorke u pitanju, takmiči u elitnom rangu ženskog bh. rukometa.

Prošle sezone ovaj tim je osvojio šesto mjesto u seniorskoj Premijer ligi, ali, što je još važnije, uspio da pred domaćom publikom osvoji trofej u Kupu Republike Srpske. Na finalnom turniru, igranom 18. maja, Dubica je u polufinalu savladala rukometašice Borca, nove šampionke Republike Srpske, rezultatom 25:18, dok su u borbi za zlatnu medalju neočekivano lako izašle na kraj sa prijedorskom Mirom rezultatom 34:23.

Seniorke Knežopoljke su u prošloj sezoni osvojile vicešampionsku titulu u Prvoj ligi Republike Srpske uz šest bodova manje od banjalučkih ''osica''.