Njih ne možete da prevarite!

Autor:

Znate kako životinje nekad mogu da predosete da će se dogoditi nešto loše, prirodna nepogoda ili zemljotres recimo? Sad se ispostavilo da psi mogu da osete i zle ljude.

Njih ne možete da prevarite! Foto: Guliver/Getty images, adogslifephoto

Poznato je da psi primećuju kad se neko ružno ponaša prema njihovom vlasniku, eksperimenti su čak pokazali da pas neće uzeti poslasticu od osobe koja je prethodno odbila da njegovom vlasniku pomogne da otvori konzervu na primer.

Prirodno je i da pas zapamti čoveka s kojim je ranije on, ili njegov vlasnik, imao neki problem. Ali, ipostavilo se da i psi vrlo brzo stvaraju prvi utisak o nekome, i da se može desiti da im se određena osoba koju vide prvi put prosto ne dopada.

Iako vam to možda deluje preterano, naučnici imaju dve teorije o tome zašto psi ponekad odluče da im se neko prosto "ne sviđa".

Prva kaže da psi mogu da namirišu promene u feromonima koje ljudi otpuštaju. Psi imaju neverovatno razvijeno čulo mirisa, koje im omogućava da deterktuju promene u nivou šećera u krvi, bombe, drogu ili rak, na primer. Tako da, sasvim je realno pretpostaviti da mogu da "namirišu" i druge hemijske promene u telu.

Kad je osoba agresivna, hemija u mozgu se promeni, i pretpostavlja se da tu promenu psi osete, i na osnovu toga zaključe da je osoba opasna.

Druga teorija kaže da su psi "ogledalo vlasnika", tako da ako je vlasnik uznemiren u prisustvu određene osobe, ni pas tu osobu neće voleti.

Sledeći put ako je vaš pas nepoverljiv prema nekome, obratite malo više pažnje. Njihovo šesto čulo je osetljivije nego naše.

Pogledajte bonus video:

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Ostale vijesti