• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misliš da nisu ni čuli za tebe, a Real te već doveo...

Autor mondo.rs

Ako primeri Jovića, Azara, Mendija i Odriozole, pa i Ronalda, nisu dokaz da Real Madrid svoje transfere završava par godina unapred, možda će skori "blokbaster" transfer sa Mančester sitijem definitivno potvrditi ovu pretpostavku...

11. jun - "Real će uraditi sve da dovede Pogbu", Marka;
12. jun - Perez na promociji Jovića;
13. jun - transfer Mendija, Perez na promociji Azara;
14. jun - "Junajed neće da ga proda, ali Pogba želi samo Real", Marka;
15. jun - Perez na Ramosovom venčanju u Sevilji;
16. jun - Pogba: Možda je trenutak za novi izazov;
17. jun - "Real namerava da završi Pogbin transfer što pre", Marka;
18. jun - Perez na promociji Rodriga;
19. jun - ?


I POGBA JE IZGOVORIO, "MARKA" ČUVA NASLOVNICU


Ako bismo se vratili malo dalje unazad, naišli bismo na izjavu novog Realovog pojačanja od devet cifara, Edena Azara, o tome kako je došao trenutak za nov izazov posle sedam godina u Čelsiju...

Baš kao što je pre dva dana uradio i Pol Pogba, u jeku kampanje u kojoj "Marka" senzacionalno najavljuje novog "galaktikosa" i to po pravilu u danima kada predsednik Reala, Florentino Perez, nema obaveza oko predstavljanja novih zvezda ili odlaska na ženidbu kapitena ekipe.

Dalje, naleteli bismo i na izjavu oca Luke Jovića, Milana, koji je prelazak sina na "Bernabeu" najavio na vreme izjavom za nemački "Bild" o tome da Luka razmišlja o odlasku u veliki klub već ovog letga, "ali da to neće biti Barselona".

ZIDAN NASTAVLJA PROJEKAT ZAPOČET "POD SANKCIJAMA"


Evo odakle lova...

Mnogi se s pravom pitaju kako će Real "ispeglati" UEFA fiansijski fer-plej, ako sa potrošenih 303 i zarađenih nula miliona evra u tekućem prelaznom roku, na kraju, dovede i Pogbu za procenjenih 150 miliona. Od odlaska Beniteza na zimu 2016, šest meseci nakon što je dovođenjem Matea Kovačića, Danila, Kika Kasilje, Hesusa Valjeha, Marka Asensija i Lukasa Vaskeza napravljen minus od 77 miliona, Real je u sezonama 2016/17, 2017/18 i 2018/19 ostvario profit od 74 miliona na kupovini i prodaji igrača. FFP prati poslovanje kluba u periodu od četiri godine i kažnjava trošenje nezarađenog novca, a ako na zaradu od transfera dodamo i prihode od TV prava, premija u Ligi šampiona, prodaje ulaznica i dresova, poslovanja na berzi i svega ostalog što Real čini imperijom, jasno je da Perezova šoping tura ne znači i nedomaćinsko poslovanje predsednika kluba. Ne treba zaboraviti da je budžet rasterećen i platom Kristijana Ronalda od 30 miliona evra .

U međuvremenu, nedvosmisleno i konkretno, i Kristijan Eriksen ispunio je nepisano Perezovo pravilo i javno poručio da namerava da napusti Totenhem u potrazi za novim sportskim motivima, ali je Danac ili poslužio prvom čoveku Reala kako bi skrenuo pažnju sa osnovnog cilja, transfera Pogbe iz Mančester junajteda ili je negde "zapelo" u pregovorima sa Perezovim starim partnerom i prijateljem, Danijelom Levijem.

Ovako-onako, vezistu Totenhema retko ko i da pominje ovih dana u Madridu, gde je sve spremno za pompezni dolazak ekstravagantnog Francuza, kojeg je lokalna štampa označila kao "veliku želju novog-starog trenera".

Današnja naslovnica "Marke" bila je rezervisana za promociju 18-godišnjeg Rodriga, čiji je 45 miliona evra vredan transfer iz Santosa odavno bio ugovoren, ali koji nije mogao da bude realizovan pre nego vešti dribler postane punoletan.

Upravo je to bio prekršaj zbog kog je FIFA na proleće 2016. kaznila Real zabranom registrovanja novih igrača u periodu od godinu i po dana, što je madridski gigant kasnije uspeo da ublaži na Sudu u Lozani za šest meseci i, ispostaviće se tri godine kasnije, sačini iznuđen, ali očigledno detaljno sastavljen dugoročan plan renoviranja tima u post-Ronaldovoj eri.

DA LI PEREZ I ŠEIK SPREMAJU NEŠTO VELIKO?


Da je leto 2019. pripremano godinama unazad donekle upućuju brojni transferi Realovih malo korišćenih igrača iz prvog ili "B" tima, koji u mahnitoj jurnjavi madriskih medija za sledećim "galaktikosima" po pravilu prolaze potpuno neopaženo.

Ništa čudno, pomislio bi svako sa pravom, jer nije očekivano da svaki mladi fudbaler koji je ponikao u klubu, naročito klubu kakav je Real, na kraju zaigra za prvi tim i napravi veliku karijeru, ali ako bismo naveli samo transfere koje je Perez završio do danas, 18. juna 2019, mogli bismo da kažemo da je svaki - od Azarovog, preko Jovićevog, do Mendijevog - diskretno najavljen zanimljivim poslovima sa klubovima iz kojih su došli, Čelsija, Ajntrahta i Liona.

Slično je bilo i prošlog leta sa Real Sosijedadom, odnosno Juventusom i ponovo Čelsijem.

AJNTRAHT FRANKFURT


Naime, Real je pre tri godine prodao Ajntrahtu malo poznatog Omara Maskarela, igrača iz "B" tima sa jednim nastupom za prvu ekipu, za simboličnu sumu od milion evra, a onda ga prošle godine otkupio nazad za četiri miliona i već naredne sedmice prodao Šalkeu za deset. U međuvremenu, Madriđani su doveli malo poznatog Lukasa Tora iz Osasune za 1,75 i istog leta ga prodali Ajntrahtu za dupl 3,5 miliona evra bez da je 23-godišnji vezista i trenirao sa prvim timom.

JUVENTUS I ČELSI


Alvaro Morata, za kog je od debija za prvi tim bilo jasno da nikada neće izboriti status startnog centarfora, prodat je 2015. italijanskom Juventusu za 20 miliona, ali je u ugovor uneto pravo Reala da bezuslovno otkupi Španca za 30 miliona evra u naredne dve godine, što je Perez i iskoristio samo da bi "preprodao" momka rođenog u Madridu za 66 miliona evra koliko je platio Čelsi.

Ubrzo je u London na pozajmicu poslat i Mateo Kovačić i to bez naknade, po prilično nepovoljnim uslovima za Real, koji je - poređenja radi - naplatio Bajernu dvogodišnju pozajmicu Džejmsa Rodrigeza celih 26 miliona evra!

OLIMPIK LION


Kao još jedan polaznik Realove škole, sa svega 16 nastupa za prvi tim do napunjene 24. godine, Marijano Dijaz je 2017. prodat Olimpiku iz Liona za osam, a 2018. otkupljen za 21,5 miliona evra, nakon čega je nastavio da čeka šansu u manje važnim takmičenjima i utakmicama sa autsajderima La Lige, baš kao što je i Morata u sezoni između Torina i Londona bio rezerva nepriksnovenom Karimu Benzemi.

REAL SOSIJEDAD


Realovi transferi 2019/20

Rashodi:

100 - Eden Azar (28, Čelsi)

  60 - Luka Jović (21, Ajntraht)

  50 - Eder Militao (21, Porto)

  48 - Ferland Mendi (24, Lion)

  45 - Rodrigo (18, Santos)

***

Prihodi:

-

Perez je pre dve godine prekršio višedecenijski tihi pakt sa gradskim rivalom Atletikom, prema kom nije bilo vrbovanja i direktnih transfera igrača iz jednog u drugi prestonički klub i uplatio izlaznu klauzulu od 24 miliona evra za 19-godišnjeg Tea Ernandeza. Mladi bek, koji se za razliku od starijeg brata Lukasa Ernandeza odlučio da nastupa za Francusku, automatski je poslat na pozajmicu u Real Sosijedad - ponovo o trošku madriskog kluba.

Zajedno sa Ernandezom u San Sebastijan je doputovao i "pomoćni" štoper iz "B" tima, Dijego Ljorente, kojeg je klub sa "Anoete" platio sedam miliona evra.

Šta se potom dogodilo?

Real Madrid je u finalnoj fazi renoviranja tima, što je zadatak ponovo poveren čoveku koji je i započeo proces po odlasku Rafaela Beniteza i stupanja na snagu FIFA suspenzije, u samo nekoliko dana ponosno predstavio plejadu novih zvezda - Luka Jović iz Ajntrahta, Eden Azar iz Čelsija i Ferland Mendi iz Liona!

Prošle sezone doveden je Alvaro Odriozola iz Real Sosijedada, Tibo Kurtoa je došao iz Čelsija, dok je veliki Kristijano Ronaldo završio u... Juventusu.

"INCIDENTI" LUNIN I SEBALJOS


Real je tokom FIFA suspenzije u sezoni 2016/17 zaradio sedam miliona evra, Morata je vraćen iz Juventusa u "unapred dogovorenom transferu" za 30 miliona, pa se na njega nije odnosila blokada, dok je Hese Rodrigez prodat Pari Sen Žermenu za 25, a Denis Čerišev otišao u Valensiju za sedam miliona. Naredne sezone ostvaren je profit od 88 miliona, potrošeno je 23 na Ernandeza i 16,5 na Sebaljosa, Morata je "preprodat" Čelsiju za 66, Danilo otišao u siti za 30, a novac su doneli i Rodrigez (Bajern), Dijaz (Lion) i Ljorente (Sosijedad). Prošle sezone klub je bio u minusu 29 miliona, jer je većinu troškova "pokrio" Ronaldov transfer u Juventus za 117 miliona, dok je recimo Šalke dao deset za Maskarela. Dovedeni su Vinisijus Žunior za 45, Tibo Kurtoa za 35, Alvaro Odriozola za 30, vraćen Marijano za 21,5 i kupljen Brahim Dijaz za 17, Andrij Lunin za 8,5... Sve to bila je samo najava onoga što će uslediti ovog leta.

 U istom periodu jedini klub sa kojim Real nije sklapao "male" poslove pre odjekivanja prave transfer "bombe" bio je Bajern, koji se brzo pokajao zbog novca uloženog u pozajmicu Rodrigeza, kao i standardni snabdevači nezasitog evropskog tržišta, brazilski klubovi Flamengo i Santos. Zabeležen je i dolazak 19-godišnjeg golmana Andrija Lunina iz Zorje, kao i tadašnjeg kapitena mlade reprezentacije Španije i najboljeg igrača U-21 Evropskog prvenstva u Češkoj 2017. godine, Danija Sebaljosa iz Betisa.

Svi ostali transferi Reala obavljeni su u krugu onih sa kojima su već sklapani poslovi.

Ako navedeni primeri i dalje ne dokazuju da Real poslove oko dovođenja pojačanja završava godinu, dve, pa i tri unapred, kao i da tom prilikom čini sve što je potrebno da "partnerski" klub i ne pomisli na pregovore sa konkurencijom, biće teško oboriti ovu pretpostavku ukoliko ovog ili narednog leta Perez i Mensur bin Zajed Al Nahjan postignu dogovor o još jednom "blokbaster" transferu.

Da li iz Mančestera u Real ili Madrida u Siti? Teško je proceniti, ali upravo se na ovoj relaciji pre dve godine dogodila još jedna zanimljiva razmena "drugopozivaca", i to ne za male pare. Gotovo zaboravljeni Danilo potpisao je za Siti za 30 miliona, a gotovo anonimni tinejdžer Brahim Dijaz prešao u Real za 17 miliona evra.

REAL, SITI (I PORTO?): NEŠTO NEDOSTAJE...


Dijaz je proveo na terenu 400 minuta prošle sezone, Danilo počeo jednu utakmicu u Ligi šampiona i devet u Premijer ligi, a prednost su kod Pepa Gvardiole na bekovskim pozicijama šesto dobijali štoper i vezni igrači. To je uloga na koju se Danilo uveliko navikao tokom dve sezone u Madridu, što vlasnike Mančester sitija nije sprečilo u nameri da ga plate isto koliko je u naponu snage i forme koštao 2015. godine, kada je odlazio iz Porta u Madrid.

Iz Porta u Madrid ovog leta došao je Eder Militao, jedino pojačanje koje gore nismo pomenuli, iz prostog razloga što se još nisu "poklopile sve kockice".

O fudbalskim transferima u Evropi, stilu poslovanja Real Madrida, uticajima i navikanama super agenata poput Mina Rajole i Žoržea Mendeša, budućim slobodnim agentima i ostalim aktuelnim temama svakog leta, pa i ovog, slušajte u novoj epizodi Mondo podkasta "Sve u 16".

Sve u 16 Mondo podcast gosti Nebojša Marković i Dušan Ninković
Izvor: YouTube/MONDO portal



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC