Pobuna beogradskih maturanata zbog odlaganja testa

Autor:

Mali maturanti, njih nekoliko stotina, okupili su se danas ispred zgrade Ministarstva prosvete zbog odlaganja testa iz matematike i kratko su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici. Tražili ministra, ali bezuspešno. Pokrenuta peticija!

Pobuna beogradskih maturanata zbog odlaganja testa Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Maturanti, kojima su se pridružili i pojedini roditelji, uzvikivali su "Nećemo prijemni", "Ministre, ostavka", "Imamo i rezervni", aludirajući na rešenja sutrašnjeg kombinovanog testa, jer su se rešenja i tog testa našli na društvenimmrežama i u pojedinim medijima.

Maturanti su dozivali i ministra prosvete Mladenu Šarčeviću "Ministre, javi se".

Pogledajte snimak:

Izvor: Kurir

Predstavnici malih maturanata koji su se okupili ispred Ministarstva prosvete zbog odlaganja testa iz matematike, u jednom trenutku su na kratko ušli u zgradu Ministarstva, ali tamo nije bio niko od nadležnih ko je mogao da ih primi.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Troje predstavnika osmaka koji su ušli u zgradu rekli su novinarima da su ispred prostorija Ministarstva proveli oko 15 minuta da bi im bilo rečeno da ministar, njegovi pomoćnici i zamenici nisu tu i da nema ko da ih primi.

Posle toga oni su krenuli ka Trgu Slavija gde su se kratko zadržali i blokirali saobraćaj.

Potom su se peške uputili i Ulicom kralja Milana, zauzimajući sve trake u oba smera, čime su onemogućili saobraćaj, a nije poznato kako će nastaviti dalje.

Maturanti su, prema pisanju medija, pokrenuli peticiju u kojoj traže da bude ukinuto polaganje male mature i da im bude omogućeno da srednju školu upisuju na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda.

Roditelji su najavili da će razmotriti bojkot odloženog testa iz matematike.

Test iz matematike za male maturante, koji je trebalo da se održi jutros, otkazan je i pomeren za četvrtak.

Otkazivanje "preventivno", jer je negde otvoreno rezervno pakovanje testova.

Forum gimnazija traži poništenje celog testiranja.

Ministarstvo prosvete jutros je iznenada poslalo dopis školama da se test otkazuje, a da sutrašnji kombinovani test (iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije) ostaje da se radi po planu.

Ostale vijesti