BiH najnemirnija zemlja u regionu

Autor:

Bosna i Hercegovina je najnemirnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, zauzela je 81. mjesto na Globalnom indeksu mira, koji svake godine objavljuje australijski Institut za ekonomiju u mir i rangira ukupno 163 nezavisne države.

BiH najnemirnija zemlja u regionu Foto: MONDO, Mario Milojević

BiH je u odnosu na prethodnu godinu na ovoj listi napredovala za devet mjesta.

Srbija je zauzela 50. mjesta i najmirnija je država u regionu.

U odnosu na prethodnu godinu Srbija je napredovala za pet mjesta i nalazi se ispred Albanije koja je na 51. mjestu, Sjeverne Makedonije koja zajedno sa Grčkom dijeli 65. mesto.

Sjeverna Makedonija i Grčka su zemlje, koje su prema rezultatima ovog indeksa, najviše napredovale u odnosu na 2018. godinu, odnosno Skoplje je napredovalo za 23 mjesta, dok je Atina za 14 mjesta.

Negativne rezultate u odnosu na prethodnu godinu bilježi Crna Gora koja se ove godine nalazi na 67. mjestu, što je osam mjesta niže u odnosu na 2018. godinu.

Na ovoj listi je uvršteno i "Kosovo i Metohija" koje se nalazi na 86. mjestu od ukupno 163.

Ovogodišnje trinaesto izdanje Globalnog indeksa mira rangira 163 nezavisne države i teritorije prema njihovom nivou mira. Riječ je o vodećem svjetskom istraživanju o miru na globalnom nivou.

Izvještaj predstavlja najvišu sveobuhvatno analizu zasnovanu na podacima do danas o miru, o uticaju ekonomije i drugih trendova u procesu razvoja stabilnog i mirnog društva.

Globalni indeks mira pokriva 99,7 odsto svjetske populacije.

Ostale vijesti