Internet "gori" zbog ove fotke: UZBUNA!

Autor:

Stefen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda kako bi pronašao okeanografske i meterološke aparate koje su njegove kolege postavile na ledu kada je naišao na problem.

Internet "gori" zbog ove fotke: UZBUNA! Foto: Tanjug/Danmarks Meteorologiske Institut/Steffen M. Olsen via AP

Naime, nije mogao da ih nađe - prostranstvo koje je obično ravan bijeli led bilo je prekriveno vodom, što je posljedica plavljenja grenlandskog ledenog pokrivača, drugog po veličini na planeti.

Nevjerovatna fotografija koju je napravio Olsen, pasa koji vuku sanke do članaka u vodi, brzo je postalo viralna i pridružila se slikama gladnih polarnih medvjeda, otopljenih glečera, nasukanih morževa i jezera koja su se osušila u mreži dokaza trenutne klimatske katastrofe, ocjenjuje CNN.

Izvor: Youtube/EuronewsOlsen je na Twitteru napisao da se zajednice na Grenlandu - uglavnom autohtonog stanovništva - "oslanjaju na morski led za transport, lov i ribolov." Oni će biti među prvim pogođenim topljenjem ledenog pokrova, ali posljedice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Sjevernu Ameriku.


Naučnici predviđaju rekordnu godinu topljenja ledene ploče Grenlanda već mjesecima, a količina leda koja je već nestala sugeriše da su u pravu i da bi uskoro, umjesto pasa, stanovnici Menhetna mogli da se nađu u vodi do članaka, navodi CNN.

Ostale vijesti