• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple upozorio Trampa: Tarife koče iPhone, štete i nama

Autor mondo.rs

Kompanija Apple tražila je od američkog predsednika da izuzme iPhone iz novih tarifa, jer će to naškoditi američkoj ekonomiji.

Kad je Tramp sredinom maja zabranio američkim kompanijama da sarađuju sa kineskim partnerima podignute su i tarife na uvoz robe iz Kine. To je u neprijatnu poziciju dovelo i kompaniju Apple, koja, kako tvrdi PhoneArena na neke delove uvezene iz Kine plaća porez i 25 odsto veći, nego ranije. Za sada Apple razliku u ceni preuzima na sebe, kako je korisnici ne bi osetili tj. platili sami.

Nažalost, kako se tarife na kinesku robu svakodnevno pooštravaju postoji mogućnost da to dovede i do povećanja tarifa na iPhone, jer se taj telefon sklapa u potpunosti u Kini, iako je dizajniran u SAD. Tarife bi mogle da podignu ukupnu cenu iPhone telefona za četvrtinu, što će biti veliki udarac na korisnički budžet i Apple je iskreno zabrinut zbog toga.

Apple je već žrtva tarifa

Usled sve većeg pritiska, koji američka kompanija oseća zbog trgovinskog rata SAD i Kine Apple razmatra da trećinu proizvodnje izmesti iz Kine. Čitajte više o tome u nastavku

Recimo, prema proračunu analitičke kompanije Morgan Stanley, iPhone XR bi mogao da poskupi za 160 dolara, ako se tarife ne ukinu. Ovim tarifama pogođeni su i drugi proizvodi - iPad, AirPods, iPod plejeri, Apple TV, baterije, dodatna oprema i mnogi drugi.

Kompanija Apple je upozorila Trampa da bi aktuelne i nove tarife mogle biti loše po Apple, ali i direktno po američku ekonomiju, jer je Apple najveći poreski obveznik u SAD, koji će smanjiti obavze prema državi, ako dođe do pada prodaje iPhone i drugih Apple uređaja. “Prema našim proračunima, tarife bi nametnule teret Apple kompaniji, koji bi išao u korist našim globalnim konkurentima“, objavila je kompanija Apple u pismu američkoj administraciji.

Tramp i niko iz njegovog okruženja nije komentarisao za sada ovaj slučaj. Očekuje se da bi neki pomak mogao biti napravljen tokom treće nedelje juna u Japanu, kad se održava G20 samit.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

Svakako ima nerealnu cenu. Imaju prostora za 100% poreza

RECENZIJE

TIPS & TRICKS