Rešite se bubuljica na leđima uz ove trikove

Autor:

Evo kako da jednom zauvek pobedite bubuljice na leđima.

Rešite se bubuljica na leđima uz ove trikove Foto: Guliver/Getty images, g-stockstudio

Ništa gore od trenutka u kojem se zadovoljno ogledate u novoj haljini na tanke bretele, i shvatite da su vam leđa opet katastrofa… Kao da bubuljice na licu nisu dovoljna muka.

Zašto se uopšte prave bubuljice na leđima?!

"Na leđima ima jako mnogo znojnih i lojnih žlezda, više nego na ostalim delovima tela, i zbog toga je ova regija tako sklona bubuljicama i aknama", kaže za Women's Health dr Noel Šerber, dermatolog sa Univerziteta Džordž Vašington.

Jedina dobra stvar je što vam ruke nisu vezane, tako da možete nešto da uradite i rešite taj problem. Evo šta savetuju dermatolozi:

Leđa perite na kraju tuširanja

Ponekad su uzrok bubuljica na leđima šampon i regenerator koji se slivaju dok ispirate kosu. Sva ta ulja i hranljivi sastojci preparata za kosu koji vam se slivaju niz leđa mogu da zapuše pore, i eto porblema.

Dakle, prvo bi trebalo da operete kosu, a zatim da se nasapunjate i sperete telo, uključujući i leđa.

Odaberite brushalter koji ne pokriva previše kože na leđima

Sportski brushalteri umeju da naprave problem. Uglavnom su od sintetike, a pokrivaju veliku površinu kože, tako da znoj i bakterije ostaju "zarobljeni". Ako se jako znojite, menjajte brushalter češće i perite ga posle svakog nošenja. Birajte za leto modele koji nisu previše široki na leđima.

Često menjajte rukavicu za tuširanje

Sve vrste masažera za tuširanje, lufe, rukavice, trake… su pravo leglo bakterija. Posle svake upotrebe trebalo bi da ih operete i ostavite ih da se osuše, a generalno bi trebalo da ih menjate jednom u tri nedelje.

Radite piling

Izaberite četku za piling sa dužom drškom, i radite pilin leđa svaki put kad uradite piling lica. Lice ne zaslužuje više pažnje samo zato što se vidi više nego leđa, zar ne?

Probajte neki od preparata protiv bubuljica

Generalno, preparati koji vam pomažu kad vam izađe bubuljica na licu, rešiće vam problem i na leđima. Birajte proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu i nanesite ih na "rizično" mesto čim primetite da vam se pojavljuje bubuljica.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, idite kod lekara

Ponekad, hormoni mogu biti uzrok problematične kože i na leđima, i možda će vam biti potrebne određene analiza krvi, a zatim i odgovarajuća terapija.

Ostale vijesti